"Sannfinländarna vill slopa svenska som nationalspråk"

Sannfinländarnas skuggbudget bekräftar vilken äktfinsk språkpolitik partiet står för, konstaterar Svenska riksdagsgruppen i ett uttalande på torsdagen.

Sannfinländarnas budgetmotion vill "rationalisera tvångssvenskan" och påtalar  hur mycket den nuvarande "tvångssvensklagstiftningens" kostar men i stället för att föreslå hur man ska spara begär snaffinländarna en utredning - som kostar. 

Avsikten är uppenbart att i strid med grundlagen rubba svenskan som det ena av Finlands nationalspråk, anser Svenska riksdagsgruppen..

Då sannfinländarna påtalar att "tvångssvenskan förorsakar rikligt med indirekta kostnader för folkhushållet" bortser de från motsvarande ekonomiska fördelar av landets tvåspråkighet, inte minst i umgänget med det övriga Norden, som också är Finlands största handelspartner.

Svenska riksdagsgruppen utmanar sannfinländarna till gemensamma insatser till försvar för alla mindre språk i Europa, till vilka både finskan och svenskan hör.

Också sannfinländarnas krav på att börja beskatta allmännyttiga stiftelser är särskilt riktat mot svenskan, då sex av de tio stiftelser som räknas upp i motionstexten är svenskspråkiga.

Sannfinländarna uppger att rättvisa är ett av deras övergripande mål. Men den rättvisan verkar vara ytterst selektiv. I skuggbudgeten föreslås lägre anslag för bistånd och för flyktingar och invandrare, och så ifrågasätts den mindre av de två nationella språkgrupperna, påpekar den svenska riksdagsgruppen.