Anbudspriserna på el sjönk i somras

De anbudspriser konsumenter betalar för el slutade stiga i somras. Priserna i nya visstidsavtal har till och med sjunkit sedan i somras. När det gäller avtal som är i kraft tillsvidare avstannade prisökningen i somras och i oktober till och med sjönk anbudspriserna en aning.

Enligt statistik från Energimarknadsverket växte hushållens elräkningar dock fortfarande. Deras elpriser steg i januari–september med 2,6 procent. Merparten av prisökningen berodde dock på den höjning av elskatten som genomfördes vid årsskiftet.

I början av oktober betalade boende i höghus i snitt 17,75 cent per kilowattimme för el. De som bor i villa betalade å sin sida 15,43 cent per kilowattimme. Det här priset omfattar även elöverföring och skatt. Elektriciteten stod för 35 procent av elräkningen och skatten för 30 procent. Överföringen och försäljningskostnaderna stod för resten.
Elpriset i visstidsavtalen var i början av oktober något lägre än snittpriset för konsumenter, sade gruppchef Antti Paananen på Energimarknadsverket. Däremot låg elpriset i tillsvidareavtalen över snittpriset.