Bild från Utøya i oktober. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto.

Anders Breiviks rättsundersökning förlängs

Den rättspsykiatriska undersökningen av Anders Behring Breivik drar ut på tiden och förlängs nu med en månad. Psykiatrikerna behöver mer tid på sig för att bedöma Breiviks mentala tillstånd.

Rättspsykiatrikerna Synne Sörheim och Torgeir Husby skulle ha varit klara den 15 oktober men Oslo tingsrätt har beviljat en förlängning till den 30 november. Rättspsykiatrikerna ska avgöra om Brevik är straffrättsligt tillräknelig, men de uppger att det behövs mer tid.

I tisdags tog Anders Behring Breivik tillbaka delar av sitt manifest. Bland annat ska han inte ha planerat dådet i nio år, säger hans advokat. Breivik förnekar också att han hatar muslimer.

Stödgrupp för offer

På torsdag bildas en stödgrupp för de människor som befann sig i regeringskvarteren när Breiviks sprängladdning detonerade den 22 juli. Initiativtagarna uppger att det handlar om cirka 300 personer – dels folk som arbetar i området och dels folk som råkade befinna sig i närheten.

– Många ska tillbaka till sina jobb i regeringskvarteren och de känner rädsla, säger John Hestnes på de norska regeringsdepartementens servicecenter.

Utöya på Youtube

På uppmaning av norsk polis tar den amerikanske regissören Vitaliy Versace nu bort en Youtube-trailer för sin inte ännu färdiga men redan ökända film om Utöyamassakern. Filmen sägs vara ett inlägg för hårdare vapenlagar, men trailern har orsakat en våg av protester.