LEHTIKUVA-arkivbild/Sari Gustafsson

Omhändertagna barns behov kommer i andra hand

I dag väljer kommunerna, tvärt emot lagen och barnens behov, ofta att placera omhändertagna barn på institution i stället för i fosterfamilj.

En lagändring sätter större press på kommunerna att hitta fosterfamiljer.

Enligt lagen ska kommunen svara för att omhändertagna barn vårdas på en plats som motsvarar deras behov. En färsk utredning visar att så sker i bara hälften av fallen. Bara en tredjedel av de barn som placeras i vård utanför hemmet placeras i dag i en fosterfamilj.

Kommunerna prioriterar i många fall de egna anstalterna före familjevård. Ibland av ekonomiska, ibland av praktiska orsaker, ibland för att de lyssnar på de biologiska föräldrarna.

– Det verkar vara lättare för biologiska föräldrar att acceptera att barnet placeras på anstalt. Det kan för dem kännas mer som en övergående fas än om barnet placeras i en familj, säger programchefen vid Centralförbundet för barnskydd Hanna Heinonen som har gjort utredningen.

Barn som revolterar, har inlärningssvårigheter eller problem i skolan placeras ofta på institution i stället för i familj.

– Barnet kunde klara sig alldeles väl i en familj om man bara ordnar med all behövlig hjälp i skolan, säger Heinonen.


Lagen ändras
I början av nästa år revideras barnskyddslagen så att familjevård alltid ska prioriteras framför institutionsvård. 

En som välkomnar lagändringen är utvecklingschefen och experten på barnskyddsfrågor Mikko Oranen på Institutionen för hälsa och välfärd. 

– Lagförändringen kräver mycket arbete från kommunernas sida. Det förutsätter att de hittar familjer, kan förbereda, utvärdera och stödja dem. Stora kommuner klarar bättre av den här utmaningen på egen hand, men för små kommuner är det problematiskt.

En av de många kommuner som har svårt att hitta fosterfamiljer är Kyrkslätt.

– Vi har ingen reserv. Det finns ett tiotal familjer som kan tänka sig att ta yngre, snällare och lättare barn, men det är problem med de lite äldre. Vi vet att lagen ändras från och med nästa år men vet inte varifrån vi ska få tag på fosterfamiljerna, säger Carmela Tanner, socialarbetare inom barnskyddet i Kyrkslätt.

Enligt Mikko Oranen borde små kommuner samarbeta i sökandet efter fosterfamiljer.

– Det kan finnas stort behov av fosterfamiljer i en kommun men frivilliga fosterfamiljer på andra sidan kommungränsen, då är samarbete viktigt, säger Oranen.

Pipsa Vario placerades som barn utanför hemmet och är en av författarna till den nyskrivna handboken för omhändertagna barn. Hon anser att lagändringen är till det bättre.

– Men det är inte alltid en så enkel sak att avgöra om familje- eller institutionsvård är bättre. Det viktiga är att barnens behov tillgodoses. Det är de människokontakter som finns i familjen eller på institutionen som avgör om det känns som ett hem eller inte, säger Vario.