Foto: KEVIN LAMARQUE / Lehtikuva

Clinton på besök i Tripoli

USA:s utrikesminister Hillary Clinton gjorde ett överraskande besök i Libyens huvudstad Tripoli.

 

Clinton träffade representanter för Libyens nya ledning och diskuterade bland annat demokratin i landet. Övergångsstyret har uppgett att demokratiska reformer endast kan genomföras efter att Gaddafis hemstad Sirte har intagits.

Under besöket uttryckte Clinton oro för att extremistgrupper ska utnyttja kaoset i landet för att komma över vapen. Clinton sade det är speciellt oroande att terrorister kan få tag på luftvärnsrobotar.

Clinton talade även till studenter på universitetet i Tripoli.

 

– Nato och den internationella koalitionen... kommer att skydda libyska civilpersoner tills hotet från Gaddafi och dem som håller fast vid det förgångna är borta, sade hon och hoppades att Gaddafi snart blir infångad eller dödad.

– Det viktigaste att göra rätt nu är att försäkra sig om att Gaddafi och hans regim slutgiltigt förhindras att störa det nya Libyen, sade Clinton.

Hon uppmanade studenterna att röra sig framåt och inte ägna sig åt att lösa gamla oförrätter.

En amerikansk UD-tjänsteman som var med sade, med krav på att få förbli anonym:

- Ingen av oss vet var Gaddafi befinner sig. Men han har folk — kumpaner, lojalister, söner — här och där som fortfarande har cirklar runtom sig.

Senast USA:s utrikesminister besökte Tripoli var 2008. Dåvarande utrikesminister Condoleezza Rice träffade då Gaddafi och förhandlade bland annat om förbättrade relationer mellan Libyen och USA.

I den störtade ledaren Muammar Gaddafis hemstad Sirte rasade hårda strider.

Gaddafi-lojala styrkor höll fortfarande i två områden av staden. I de hårda gatustrider som utkämpades förlorade övergångsrådet NTC:s styrkor elva man, medan ytterligare 95 sårades.

- De skjuter mot oss från alla håll. Det är grymt därinne, sade NTC-kämpen Tahar Burzeza.