Centern inleder regeringsförhandlingar på Åland

Ålands Center inledde sonderingen för en ny landskapsregering på tisdagen. Enligt spekulationerna blir det en regering med Socialdemokraterna och Moderaterna, och lantrådsposten kan gå till röstmagneten Camilla Gunell (S).

På måndagen utsåg Ålands största parti Centern den grupp som ska förhandla fram en landskapsregering. Centern blev största parti i lagtingsvalet med sina sju mandat av 30. Gruppen består av partiledaren Harry Jansson, Roger Nordlund och Veronica Thörnroos. Ingen av dem vill träda fram som kandidat för posten som regeringschef, det vill säga lantråd.

Problematiskt för Centern är att partiledaren Jansson, som borde vara den självklara lantrådskandidaten, inte valdes in i lagtinget, utan får vänta på en plats ifall ministrarna tas från de invalda.

I landskapsregeringen finns plats för ett lantråd och högst sju ministrar.

Centern, Socialdemokraterna, Moderaterna

Den regeringssammansättning som mest förekommer i spekulationerna är Centern, Socialdemokraterna och Moderaterna. Moderaterna gick framåt med ett mandat i valet och har nu fyra av lagtingets 30 mandat. Tillsammans skulle partierna få 17 mandat i lagtinget.


Ålands socialdemokraters partiledare Camilla Gunell, som blev det åländska lagtingsvalets stora röstmagnet med över 800 personliga röster, har nämnts som lantrådskandidat. Även Roger Nordlund finns med i spekulationerna. Eftersom Centern, med sju mandat, och Socialdemokraterna, med sex mandat, är så gott som jämnstarka blir det en kamp om de tunga ministerposterna finans och näringsliv.

Senaste mandatperiodens största parti Liberalerna har redan meddelat att de sätter sig i opposition efter att ha gjort ett katastrofval och minskat från tio till sex mandat.

Sonderar

På tisdagen träffar Centerns förhandlare representanter från samtliga partier i det nyvalda lagtinget för att sondera terrängen. Redan på måndagen ordnades ett extra styrelsemöte för att dra upp riktlinjerna för regeringsförhandlingarna.