Arkivbild. Niklas Tallqvist

Tallink visar vinst andra året i följd

Den estniska rederikoncernen Tallink Grupp visar vinst för andra året i följd. Enligt preliminära siffror stiger vinsten till 38,3 mijoner euro.

Siffrorna som Tallink nu presenterar gäller perioden september 2010-augusti 2011. Bolaget hade ända fram till i fjol ett brutet bokföringsår men när bokslutet för i år presenteras i februari innehåller det siffror för 16 månader.

Tallinks vinst på 38,3 miljoner för de senaste tolv månaderna kan jämföras med resultatet som presenterades för ett år sedan. Då var vinsten efter skatt 21,8 miljoner euro. 

Före det hade Tallink en räcka av förlustår.

Tallinks omsättning steg med 10 procent till 897 miljoner euro.

Under sommarsäsongen lyckades Tallink öka intäkterna och vinsten trots kraftigt höjda kostnader för bränsle till färjorna. Vinsten steg för sommaren steg med 11,6 miljoner euro till 54 miljoner. Tallink lade i våras på ett bränsletillägg på biljettpriserna. Dessutom har man lyckats öka beläggningen på båtarna och öka intäkterna från försäljningen ombord på färjorna.

Tallinks skuldbörda har minskat med knappt 57 miljoner euro. Koncernen hade i början på hösten drygt en miljard euro i räntebärande skulder. 

Tallink räknar med att resten av året också ger ett plus. Läget underlättas av att rederiet i augusti lade ner den förlustbringande rutten mellan Finland och Tyskland. De två Superfast-färjorna som gick på rutten har chartrats ut till Stena.