Botgöring. - Jag förväntar mig att få mycket stryk, men jag vill också inge mod, kraft och energi till dem som vill lyssna när han mötte besvikna sympatisörer i Sundbyberg.

Juholtaffären Sverige: ”Det har gjort ont”

Socialdemokraterna har mycket att ta igen efter förra veckans turbulens runt partiledaren. I går inledde Håkan Juholt sin botgöringsresa genom Sverige.

– Väldigt många är besvikna. Det har skrivits så himla mycket. Många vill nog veta vad som är sant och vad som är falskt. Jag ska börja med att ge min bild av vad som har hänt, säger Håkan Juholt minuterna innan han går in till ett möte med socialdemokratiska sympatisörer i Sundbyberg utanför Stockholm.
– Jag kan konstatera att förundersökningen har lagts ner. Jag hade på så sätt inte brutit mot några regler.
Det är mer än en vecka sedan Aftonbladet avslöjade att Håkan Juholt har tagit ut full ersättning för sin övernattningsbostad i Stockholm, trots att han delar hyresbostaden med sin sambo Åsa Lindgren. I en vecka stod Juholt i stormens öga - en opinionsstorm som få politiker hade överlevt. Men Juholt ger sig i stället ut på en resa som ska ta honom till otaliga orter i hela Sverige.

Moraldebatt
I fredags lade åklagaren ner förundersökningen mot Juholt. Samtidigt fick han fortsatt förtroende av Socialdemokratiska partiets verkställande råd.
Men frågan är om Juholt kommer lika lätt undan när ha ska ut och träffa partimedlemmar och sympatisörer i Sverige. Många är djupt besvikna och arga - en socialdemokratisk ledare måste ha en moralisk kompass som säger att det inte är rätt att ta ut full ersättning om man är två som bor i bostaden, resonerar de.
– På sätt och vis är det bra att det här dyker upp. Det ställer moralfrågan på sin spets. Vad är det för regler och moral som ska gälla? Ett samhälle måste ha samma moralregler i toppen som i botten, säger John Bornemark i Sundbyberg.

 Det är riksdagens sak att rätt till regelverket, säger han, och jämför med de ibland groteska regler som gäller för den som söker om ersättning från sjukförsäkringen.

– Ta fredsbevararen som blev sprängd i Afghanistan och därför inte inställde sig på arbetsförmedlingen när han kom hem. Han fick ingen sjukpeng.

Opinionsras
Socialdemokraternas understöd föll som en sten förra veckan. Från 35 procent den 6 oktober, dagen innan Aftonbladets avslöjade, till 26,9 procent en vecka senare, ett tapp på 8,1 procentenheter, visar SvD/Sifos mätning. Aldrig förr har ett parti tappat så mycket på en vecka sedan Sifo började mäta partiernas understöd.
– Tro inte på något sätt att jag underskattar allvaret i situationen. Det gör jag inte. Jag har läst alla brev som har kommit in de senaste dagarna. Det har gjort ont att läsa, säger Juholt.
Hur ser vägen tillbaka ut?
– Det finns stora förväntningar på Socialdemokraterna och på mig att vi ska presentera en politik och idé för Sverige. Jag kommer att resa runt i Sverige för att lyssna in, men också för att berätta om vägen framåt.

Fel rådgivare
Juholt har de senaste dagarna också fått uppmaningen att stärka staben av medarbetare runt sig själv. I ivern att städa ut gänget kring sin företrädare Mona Sahlin kastade han ut erfarna rådgivare. Det får han äta upp nu.
– Håkan Juholt ska upp till bevis nu. Jag frågade honom varför det är så gubbigt i partiet, varför vi har så få unga killar, var är kvinnorna och var är de svenskar som inte är vita och kristna? Jag är inte nöjd förrän jag ser byten på en del poster, säger Jesper Lindholm, SU:are i Sundbyberg.