Ishockey: VM på svenska också på MTV3

De svenskspråkiga tv-tittarna kan andas ut. MTV3 sänder alla Finlands matcher, semifinalerna och finalen med svenskt referat under VM.

Då MTV3 köpte rättigheterna till VM 2012–17 gick debatten het kring de svenska referatens framtid. Under VM i våras, då Finland vann guld, hann det tutas ut från flera håll att det var sista gången den finländska tv-publiken kunde följa med lejonens matcher med svenskt referat.

I går kom MTV3:s sportchef Tatu Lehmuskallio med lugnande besked.
– Då vi köpte rättigheterna till ishockey-VM köpte vi alla rättigheter. Det betyder att vi kommer att sända VM också på svenska, säger han.
Vem som refererar matcherna i flerljud är inte ännu klart, eller åtminstone vill Lehmuskallio inte avslöja det.

– Vi har haft andra saker som varit mer brådskande och som prioriterats högre. Det som däremot är klart är att alla Finlands matcher, semifinalerna och finalen kommer att refereras på svenska också på MTV3, säger han.

Det är alltså möjligt att också andra matcher utöver de ovannämnda kommer att sändas med svenskt referat, men det klarnar vid ett senare skede.
Det som däremot är klart är att det kommer att finnas svenskspråkiga inslag i magasinprogrammet Hockey Night som startar i november på Canal+. Sveriges mest kända hockeyexpert Niklas Wikegård fungerar som Sverigekorrespondent.

– Jag kommer att ha stenhård koll på de finska spelarna i Elitserien och granska dem ytterst noga. Dessutom ska jag berätta om hur Pär Mårts lagbygge inför VM ser ut och vad man kan vänta sig av Tre Kronor, sade Wikegård i ett bandat meddelande på gårdagens presskonferens.
En annan fråga som också är öppen för tillfället är på vilken radiokanal VM kommer att sändas. Men Lehmuskallio har goda nyheter för dem som sitter i bilen då Finlands matcher avgörs i VM.

– Vi har också de rättigheterna och kommer att sända alla Finlands matcher. De som sitter i bilen eller på andra ställen utan tv kommer inte att missa matcherna, lovar han.