Halonen och Ilves: Katastrof att inte hjälpa Grekland

President Tarja Halonen och hennes estniska ämbetsbroder president Toomas Hendrik Ilves betonade på måndagen vikten av att stöda det krisdrabbade Grekland.
–Folk undrar varför vi hjälper, men att inte hjälpa vore en katastrof, sade Ilves.
Enligt honom är det inte lätt att motivera för esterna varför det lönar sig att stöda Grekland – särskilt då Grekland statistiskt sett är ett rikare land än Estland. Greklands bruttonationalprodukt ligger nära unionens genomsnitt, medan Estlands är klart lägre. Också minimilönen är lägre i Estland.
–När vi ber folket stöda Grekland är det inte alla som är förstående, konstaterade Ilves under presskonferensen i samband med hans Finlandsbesök.

Hälsningar till toppmötet

Estland övergick till euro i början av året, då de dystra ekonomiska utsikterna redan var klart synliga. Trots att det inte är helt problemfritt att leva i euroområdet i dessa dagar, är fördelarna med euron enligt Halonen fortfarande överlägsna.
–Ifall euron inte fanns skulle vi behöva uppfinna den, sade hon.
Enligt Halonen är inte ens Europas största länder Frankrike och Tyskland starka nog att klara sig ensamma på världsmarknaden. Hon sade sig önska att EU-ledarna kommer ihåg det också på söndag, då EU-ledarna sammanträder i Bryssel för att hitta en lösning på den ekonomiska krisen.

Ny period, samma politik

Ilves påbörjar som bäst sin andra period som Estlands president. Han omvaldes av parlamentet i augusti med klar marginal.
Ilves sade att han kommer att fortsätta på samma linje som förut. Med Halonen diskuterade han förutom eurokrisen även Östersjöns tillstånd, som är ett av ländernas gemensamma bekymmer.
Under presskonferensen prisade Halonen sin ämbetsbroder och berömde ländernas nära relation. Hon gratulerade också det estniska folket till ett gott val av president.
Under måndagen skulle Ilves träffa också statsminister Jyrki Katainen i Bjällbo och talman Eero Heinäluoma i riksdagen.