Foto: Benjamin Suomela

Doktor Doom dömde Finlands soloåkande

Mörka kostymer och mörka framtidsutsikter. Nouriel Roubini, eller Doktor Doom, gjorde skäl för sitt namn när han inför en stor publik dömde ut Finlands agerande i Greklandsfrågan och EU:s finanspolitik.

Det är lätt att förstå varifrån ekonomiprofessorn Nouriel Roubini fått sitt smeknamn Doktor Doom. Roubini inte bara ser dyster ut och låter allvarlig i sina svar inför ekonomijournalisterna. Hans profetior om det globala ekonomiska läget hör dessutom till de dystraste i höst.

– EU går i fel riktning då ett enskilt land, som Finland, bestämmer sig för att be om Greklandsgarantier. Alla i eurozonen sitter i samma båt. Alla kommer att drunkna tillsammans eller flyta tillsammans, säger Roubini.
Finlands krav på garantier är enligt honom ett typiskt exempel på vad som inte fungerar inom unionen.
– Det är inte så här en union ska skötas. Alla enskilda små länder ska inte ha möjligheten att sinka beslutsprocesser, som nu senast Finland, Slovakien och sedan Finland igen.

Populär sedan krisen
För den breda publiken blev amerikanen Roubini känd för att ha hört till de få som kunde förutspå den ekonomiska krisen 2008. Att han den gången var två år före sin tid har inte gjort populariteten mindre när han nu reser runt i Europa, Asien och Australien för att svara på ängsliga frågor om kommande konjunkturer.
Då det gäller den globala ekonomin vill Roubini lyfta fram vikten av att inse att det inte längre handlar om endast en ekonomisk stormakt, som till exempel USA, och inte heller om att alla spelare att räkna med finns representerade på ett G 20-möte.
När det gäller Europa och EU ser han situationen som ohållbar.
– Jag tror inte att EU kommer att gå under helt och hållet de närmaste åren. Däremot är chansen att ett par länder lämnar unionen under de kommande åren ungefär fyrtio procent.

Förmågan att redogöra för prognoser i form av sannolikheter och siffror utgör en del av Roubinis bravurnummer.
– Greklandsgarantierna kommer att kosta Finland. Det handlar inte om enorma summor men det är heller inte gratis. Sådant som en gratis lunch existerar inte och det finns en orsak till att inga andra länder velat ha samma garantier.
När diskussionen kring Greklands skuldkris fortsätter ryter Roubini till och ber journalisterna att citera honom korrekt om de över huvud taget tänker citera. Kan vi vara lite mera sofistikerade, ber han. Att vara för artiga och framför allt för försiktiga är däremot något Roubini beskyller beslutsfattarna inom EU för.
– Det är för små beslut som fattas för sent. Det har länge varit EU:s melodi. Den här veckan kommer man antagligen att köpa Grekland mera tid men redan om ett halvt år kommer alla att önska att Grekland lämnar EU, säger Roubini och ser närmast uppgiven ut över att behöva upprepa det han ser som självklarheter.

Prognoserna är med andra ord dystra, mörka och dramatiska. Men vilken är då rätt riktning att gå i, enligt Roubini?
– EU har ingen framtid om man inte får fart på tillväxten. Det behövs en strategi, och den behövs nu. Det finns två alternativ och båda är dåliga. Antingen kan Finland, och EU, låta bli att stödja Italien och Spanien och då är det snart dags för ekonomiskt Harmageddon. Om man stöder länderna som är för stora för att falla och för stora för att räddas finns det åtminstone en liten chans att krisen blir hanterbar.