Foto: Lehtikuva/AFP/Dominique Faget. Så här såg protesterna ut i Madrid.

Tiotusentals demonstrerade i Rom, Madrid och Lissabon

Tiotusentals människor marscherade genom Rom, Madrid och Lissabon i protest mot den ekonomiska krisen på lördagen. Demonstrationerna var en del av de globala Wall Street-protesterna.

Åtminstone 70 människor skadades, varav tre allvarligt i demonstrationerna i Rom. Grupper av demonstranter krossade fönsterrutor på affärer och banker och stack två bilar i brand.

Tusentals samlades också utanför Europeiska centralbankens (ECB) högkvarter i Frankfurt.

– Jag ser det globala kapitalistiska systemet som en tidsinställd bomb för människorna men också för planeten, sade en av demonstranterna, Tobias, 27.

Den italienske centralbankens chef Mario Draghi, som ska ta över som chef för ECB nästa månad, sade att han förstår att unga människor är arga.

– De är arga på finansvärlden och jag förstår dem, sade den 64-årige Draghi.

Nästan 6 000 demonstrerade utanför ECB:s högkvarter.

– Vi valde att demonstrera utanför ECB, men vi kunde ha demonstrerat utanför Deutsche Bank eller utanför börsen, sade en av organisatörerna Frauke Distelrath från antiglobaliseringsrörelsen Attac.

Inspirerade av Occupy Wall Street-rörelsen i USA och De indignerade i Spanien demonstrerade människor runt i om i världen på lördagen. Närmare 1 000 städer i över 80 länder deltog i protesten.

Spanska "indignerade" lovade upprätthålla pressen på europeiska ledare när de ledde en protestmarsch i Bryssel–kulmen på en månadslång marsch som har inspirerat protesterna i New York.

– Vi är 99 procent, skrek demonstranterna.

Belgiska polisen ändrade demonstranternas rutt i sista minuten.

Sofia Novo, en 23-årig spanjorska säger att hon anslutit sig till protestmarschen i Paris sedan hon gett upp sina studier.

– Det som händer på Wall Street skulle inte ha varit möjligt utan det som vi startade i Madrid, sade Novo.

Jackson, en 62-årig man av sudanesiskt ursprung, sade att han flugit till Bryssel från Washington för att visa sin solidaritet med de hundratals unga som deltagit i protestmarschen.

– Vi har fått nog av regeringarna och bankerna och deras ändlösa, självbelåtna överenskommelser, sade Jackson som har fyra barnbarn.

I Finland förekom också demonstrationer på flera orter. I Helsingfors deltog enligt polisen ett hundratal människor i protesterna på Narinken.

På Sergels torg i Stockholm samlades några hundra demonstranter, allt från punknitade tonåringar till prydliga pensionärer, rapporterar TT.

I London demonstrerade kring 800 personer. Polisen hindrade demonstranterna från att marschera till börsen.