Foto: EPA/Dai Kurakawa. Den kenyanska militären.

Kenyanska trupper går in i Somalia

Kenyanska trupper har gått över gränsen till Somalia för att attackera islamistiska rebeller. Kenya misstänker terrororganisationen al-Shabaab för kidnappningar av flera utlänningar.

En reporter såg ett stort antal kenyanska soldater vid gränsen till Somalia samt militärplan och -helikoptrar som kretsade ovanför. Flera ögonvittnen rapporterade om truppförflyttningar i gränsområdena och lastbilar med soldater som var på väg mot gränsen.

Kenyas minister för landets inre säkerhet George Saitoti utropade på lördagen somaliska al-Shabaab till fiende och svor att attackera dem var de än befinner sig.

Utländska kvinnor kidnappade

Under den senaste månaden har en brittisk kvinna och en fransk kvinna kidnappats från badorter i två separata incidenter–ett hårt slag mot landets turistnäring.

I torsdags bortfördes två spanska biståndsarbetare, båda kvinnor, från flyktinglägret Dadaab–världens största flyktingläger med över 450 000, huvudsakligen somaliska, flyktingar.

Kenya stöder sedan förut grupper som bekämpar al-Shabaab i somaliska gränsområden i ett försök att skapa en buffertzon mot fientliga rebeller.

Kenya har skyllt kidnappningarna på al-Shabaab, men enligt experter kan det också vara pirater, banditer eller kriminella gäng som står bakom kidnappningarna.