EPA/PETER HUDEC

Slovakien sade nej till EU:s krisfond

Slovakiens parlament har förkastat utvidgningen av den tillfälliga europeiska krisfonden EFSF. Parlamentet torde rösta om utvidgningen på nytt senare i veckan.

124 av parlamentets 150 ledamöter var på plats och av dem röstade endast 55 för en utvidgning av fonden. Nio röstade mot och 60 avstod. Ett av de fyra regeringspartierna, frihets- och solidaritetspartiet, hörde till dem som avstod.

Premiärminister Iveta Radicova hade kopplats förtroendet för regeringen till omröstningen och resultatet innebär att regeringen avgår. Radicova har uppmanat regeringspartierna att inleda förhandlingar med det vänsterinriktade oppositionspartiet Smer för att utvidgningen av krisfonden ska kunna godkännas.

Slovakiens finansminister sade tidigare att Slovakien troligen förkastar utvidgningen i den första omröstningen men godkänner troligen paketet senare i veckan.
Slovakien är det enda eurolandet som inte har godkänt avtalet om att utvidga krisfonden från 440 miljarder euro till 780 miljarder euro.

EU-kommissionens informatör har vägrat kommentera det slovakiska parlamentets beslut. En EU-källa sade tidigare till AFP att ett misslyckande i godkännandet av EFSF kan innebära att EU-ledarna tvingas inleda nya förhandlingar.