Foto: Hbl-arkiv/Aras Jarjis

Pressat Aktia minskar personal

– Det är inga trevliga åtgärder, men Aktia måste hållas i hyfsat skick. Så säger vd Jussi Laitinen om de samarbetsförhandlingar koncernen nu inleder. Mellan 35 och 40 personer får gå.

Aktias samarbetsförhandlingar är till stora delar en följd av den organisationsförändring som trädde i kraft inom koncernen den första september. Vd Jussi Laitinen påminner om att koncernen redan i samband med publiceringen av sitt halvårsresultat varnade för en sjunkande lönsamhet.

Just nu är det framför allt den låga räntenivån som pressar lönsamheten. Enligt Laitinen räknar man inom koncernen med att Europeiska centralbanken ECB knappast kommer att höja sin styrränta på en lång tid.

– Det är givetvis bra för dem som har lån, men för sparare eller bankerna är det besvärligt. Räntenettot är beroende av den allmänna räntenivån, säger han.

Aktias nya organisation flyttar över en del av verksamheten och ansvaret från central nivå till regionerna. Det betyder att de största personalnedskärningarna nu sker inom centralförvaltningen eller enheter anslutna till den. Redan i samband med organisationsförändringen skar koncernen inom ledningen.

– Omvärldens krav på oss ökar och vi måste hitta enklare och smartare sätt att sköta våra affärer, säger Laitinen.

Han påpekar att kraven på bankerna hela tiden blir större och att de verkligt stora utmaningarna som till exempel de höjda likviditetskraven ännu ligger framför Aktia. Det akuta problemet, den låga räntenivån, tär på grundlönsamheten.

Förutom de 35-40 personer som beräknas få gå efter samarbetsförhandlingarna så bedömer Aktia att omkring 10 procent av personalen, eller 140 personer, går i pension inom de närmaste fyra åren. De kommer knappast alla att ersättas.

Laitinen påminner om Aktias mål att åstadkomma en betydande intäktsökning och en nedskärning av kostnaderna på 10 procent inom tre år. Tanken är att fortsätta att växa, framför allt gentemot privatkunder.

– Våra intäkter ökar också nu, men inte i samma takt om kostnaderna. Vi måste nå en position där Aktia klarar sig i alla lägen.

Inte heller en liten, lokal bank som Aktia är immun mot turbulensen på finansmarknaden, påpekar Aktias vd. De finansiella tillgångarna och likviditetsreserven är beroende av vad som sker internationellt.

Laitinen hoppas på en klar politisk vilja att lösa de krisdrabbade EU-ländernas skuldproblem snabbt.

– Man kan vara förutseende i sin verksamhet, men det är omöjligt att se alla eventualiteter. Klart är att man inte kan satsa för mycket på ett kort, säger han.