Nobelpristagare: Euroområdet måste förenhetliga sin beskattning

För att klara den ekonomiska krisen borde euroområdet förenhetliga sin beskattning. Det säger Thomas Sargent och Christopher Sims som i måndags vann ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Sargent säger att Europa och euroområdet inte fött några nya ekonomiska problem utan svårigheterna ligger på ett politiskt plan.
Sims säger sig ha förutspått problemen i euroområdet för ett par år sedan.

– Euron och centralbanken skapades samtidigt men utan någon enhetlig skattemyndighet. Det här väckte frågan om vad som skulle hända om det uppstod ett behov av att stärka samarbetet mellan euron och beskattningen.

Forskarna säger att lösningen på problemen i euroområdet finns att finna i tiden då USA föddes. Sargent beskriver USA 1780 som ett hopplöst fall: 13 självständiga delstater och en ytterst svag centralmakt. Lösningen var att delstaterna 1787 slog ihop sina skulder under den nya centralmakten och gav den skatteuppbördsrätt.
Sargent medger att dylikt drag kräver "ett massivt, svårt och modigt politiskt beslut".

Sims uppmanar euroländerna att finna ett sätt att dela på den finansiella bördan och koppla ihop centralbankens och skattemyndigheternas verksamhet.