Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Förhandlingarna om en arbetsmarknadslösning fortsätter

Förhandlingarna om en arbetsmarknadslösning fortsätter. Det beskedet kunde de centrala arbetsmarknadsparterna ge statsminister Jyrki Katainen (Saml.) och finansminister Jutta Urpilainen (SDP).

– Den goda nyheten är att förhandlingarna fortsätter, sade statsminister Jyrki Katainen på måndagskvällen efter att arbetsmarknadsorganisationernas förhandlare hade lämnat Villa Bjälbo.
– Resultatet är inte klart.

Tidtabellen för när en eventuell lösning kan nås är inte heller klar.
– Det handlar om dagar, säger statsministern.

Det finns ett visst tryck på att en övergripande lösning nås.

Metallförbundet och Fackförbundet Pro har varslat om en strejk inom teknologiindustrin. Om den inte kan avvärjas stoppas arbetet vid 44 industrier om tio dagar den 21 oktober. Strejken omfattar 32000 anställda.

Strejken kan flyttas fram på begäran av riksförlikningsman Esa Lonka. Då är det arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) som skall fatta beslutet om strejken skjuts fram.
Jyrki Katainen betonar att regeringen inte deltar i förhandlingarna.

– Vi fattar självständigt beslut om de element som kunde främja att en lösning godkänns.
– Vår medverkan beror på om parterna når fram till en lösning. Sedan ser vi om vi kan bidra med element som främjar konkurrenskraften och stärker köpkraften, säger statsminister Jyrki Katainen.

Statens inofficiella bud till förhandlarna har varit en skattesänkning av storleken 0,4 procentenheter. Den skulle kosta staten 320 miljoner euro i uteblivna skatteintäkter.
– Nu borde vi kunna knyta lösningarna på förbundsnivå till en bredare koordination, säger Jyrki Katainen.
– Men regeringen kan inte slå näven i bordet och beordra parterna att komma överens.

Katainen menar ändå att de centrala arbetsmarknadsorganisationerna har kommit långt.
– Skillnaderna är inte så stora.

Tidigare på dagen konstaterade FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää (SDP) att man har nått framsteg i förhandlingarna.

För en vecka sedan avbröts förhandlingarna efter att FFC:s och FTFC:s styrelser hade tackat nej till arbetsgivarnas lönebud. Finlands näringsliv EK erbjöd en drygt tvåårig lönelösning som skulle ha höjt lönerna med 2,4 procent under det första året följt av 1,9 procent till det andra året.

Akava, som är den tredje centralorganisationen i förhandlingarna, var redo att godkänna budet.
Förhandlingarna återupptogs senare efter att statsminister Jyrki Katainen och finansminister Jutta Urpilainen vädjade till parterna.