Christopher Sims. Foto: EPA

Ekonomipristagare somnade om

Två amerikaner får ekonomipriset för att ha hjälpt till att reda ut vad som är hönan och ägget i ekonomin.

– Orsak och verkan är det mest komplicerade av allt, säger ekonomiprofessorn Mats Persson.

Thomas Sargent och Christopher Sims är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Båda är amerikaner och 68 år. Och de får priset för sin forskningen om "orsak och verkan i makroekonomin".

I samhällsekonomin händer ständigt massor av saker samtidigt. Därför är det svårt att veta om det till exempel var Riksbankens räntehöjning som fick inflationen att minska. Eller om det kanske var att oljepriset steg? Eller var det oron för att eurosamarbetet ska krascha som spelade in?

Skapade modell

– Inom makroekonomin, med BNP, sysselsättning och ränta, är det speciellt svårt att se orsak och verkan. Om Riksbanken höjer räntan, påverkar det inflationen eller är det förväntningarna om en framtida uppgång i inflationen som har påverkat Riksbankens räntepolitik? säger Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för Internationell ekonomi i Stockholm.

– Det här är hur krångligt som helst och det har de här två pristagarna rett ut och skapat en modell för. I stort sett alla riksbanker och regeringar i världen använder nu de här teorierna, säger Persson.

Christopher Sims, som medverkade på telefon på presskonferensen om ekonomipriset, hade "inte alls" väntat sig att han skulle få det. Och priskommittén fick ringa flera gånger för att tala om att han fått priset.

Ut ur kris

– Jag låg och sov när de ringde och min fru hittade inte pratknappen på telefonen så vi somnade om, sade Sims.

På frågan hur hans metoder kan användas för att lösa de nuvarande problemen i världsekonomin svarade han:
– Om jag hade ett enkelt svar på det hade jag spridit det över världen. Jag har inget enkelt svar, men jag tror att metoderna som jag har använt är centrala för att ta oss ur den här röran.

Ekonomipristagarna utses enligt samma principer som gäller för Nobelpriset och prissumman är densamma, tio miljoner svenska kronor, och betalas ut av Riksbanken.