Mario Tama

Ordkrig om Wall Street-protester

Den snabbt växande proteströrelsen Occupy Wall Street börjar nu sätta sina spår i den politiska debatten i USA. Frågan är om den politiska genomslagskraften kan påverka nästa års val.

Representanthusets republikanske gruppledare Eric Cantor kallar demonstranterna "en växande mobb" som försöker splittra landet. Vita huset anklagar Cantor för hyckleri och säger att han aldrig hört de republikanska ledarna i kongressen kalla den konservativa Tea Party-rörelsens demonstranter för "mobb".


– Den här regeringens misslyckade politik har resulterat i en attack på de grundläggande principerna vår nation står på, säger Cantor.
– Jag är mer och mer bekymrad över den växande mobben som ockuperar Wall Street och andra städer runt om i landet.

Obama visar förståelse
President Barack Obama  uttryckte tidigare i försiktiga ordalag förståelse för att människor luftar sin frustration över finansmarknaden. Han försvarade dock beslutet att rädda finanssektorn genom att skjuta till hundratals miljarder dollar 2008
– Det amerikanska folket förstår att alla inte följer reglerna och att Wall Street är ett exempel på detta, säger Obama enligt Bloomberg News.
Enligt vicepresident Joe Biden har Wall Street-protesterna en hel del gemensamt med den konservativa Tea Party-rörelsen. Tea Party hjälpte republikanerna att vinna mark i kongressvalen 2010 – och har fått stöd av bland annat just Eric Cantor.
– Jag förstår inte varför Wall Street protesterna är en mobb medan Tea Party-protesterna är demokrati, säger Vita husets talesman Jay Carney angående Cantors kommentarer.

Organiserade protester?
Affärsmannen Herman Cain som är en av Barack Obamas potentiella motkandidater i presidentvalet om ett år spekulerar om att Wall Street-protesterna är organiserade av demokraterna för att dra bort uppmärksamheten från Obamas misslyckade ekonomiska politik. Han anklagar demonstranterna för att vara antiamerikanska.
– Det här är ett försök av vänstern att skapa en vilseledningsmanöver för sin misslyckade politik, säger han enligt Bloomberg News.
– Det hjälper dig inte att bli lycklig eller rik att du skyller på Wall Street, på de stora bankerna, och på dem som lyckats i Amerika under vårt system med en fri marknad. Om du vill göra något för att skapa jobb i det här landet, gå och demonstrera vid Vita huset, säger Cain i en radiointervju med Hugh Hewitt. 

Dubbelmoral
Occupy Wall Street-protesterna inleddes för drygt tre veckor sedan och har spritt sig till många städer i USA. Flera fackföreningsrörelser har anslutit sig till gräsrotsrörelsen som protesterar mot ekonomiska orättvisor och en oansvarig finansindustri. Om rörelsen vinner politiskt inflytande kan den påverka president- och kongressvalen i november nästa år, precis som den konservativa Tea Party-rörelsen hjälpte Republikanerna att vinna mark i kongressvalen 2010.
– Vad säger folk i den andra änden av det politiska spektrumet? Att det här inte är rättvist längre. Medelklassen blir lurad, säger vicepresident Biden enligt Bloomberg News.

Politisk risk
Larry Sabato, professor i statskunskap vid University of Virginia, säger att det är för tidigt att bedöma vilken potentiell kraft Wall Street-rörelsen har.
- Demokraterna hoppas att detta ska bli jämförbart med Tea Party-rörelsen. Men det kräver betydligt mer än att bära plakat på gatorna. Det kräver pengainsamling, dörrknackning, organiserande och att gå till valurnorna och rösta, säger Sabato.
Paul Sraric, chef för statsvetenskapliga institutionen vid Youngstown State University, säger att Barack Obama bör vara vaksam.
- Han uppfattas redan som radikal av en del amerikaner. Att associeras med dessa proteströrelser kan förstärka det intrycket, i synnerhet om en del demonstranter börjar vräka ur sig saker som låter anti-amerikanska.