Tawakkul Karman: "Seger för ungdomen"

Tawakkul Karman befinner sig bland de ständigt pågående demonstrationerna på det som oppositionen i Jemen döpt om till "Förändringstorget" i centrala Sanaa.
- Det här är en seger för ungdomen först och främst. Vi är här för att vinna våra frihet och värdighet, fullt ut. Vår ungdomsrevolution är till för att ge oss våra fullständiga rättigheter, sade hon till tv-kanalen al-Jazira.
- Vi kommer inte att tillåta att vår revolution lämnas halvfärdig. Vi vill ha ett demokratiskt och modernt Jemen. Det är vad ungdomarna och martyrerna och de skadade har lovat att vinna. Vi kommer att fortsätta vår fredliga kamp, sade 32-åringen enligt Reuters.

Sagt om Tawakkul Karman:

- Tawakkul själv har varit en väldigt viktigt person för revolutionen, säger Atiaf Alwazir.
- Åsikterna om henne har gått lite upp och ned under revolutionen och vissa människor ogillar henne för det parti hon stöder, men det faktum att hon nu har vunnit Nobelpriset är ändå fantastiska nyheter.

Karman har lett organisationen Kvinnliga journalister utan kedjor och varit väldigt aktiv i att utbilda kvinnor inom yrket i Jemen och hjälpa dem att skriva om kvinnofrågor. Ända sedan 2007 har hon lett protester varje vecka med krav på släppande av politiska fångar och gripna journalister. Att hon i januari i år kortvarigt greps bidrog till att öka protesterna.
- Hon blev något av ansikte för revolutionen, säger Alwazir — och konstaterar samtidigt att alla i landet inte kommer att jubla:
- Myndigheterna kommer inte att bli glada. De styrande vill inte att världen ser vad som sker.

Fakta: Tawakkul Karman

  • Tawakkul Karman, 32 år, är journalist, människorättsaktivist och medlem av islamistpartiet Islah i Jemen.
  • 2005 startade hon nätverket Kvinnliga journalister utan gränser med målet att främja yttrandefrihet och demokratiska rättigheter.
  • Hon har haft konflikter med de mera radikala riktningarna inom sitt islamistparti.
  • Redan för några år sedan tog hon av sig den heltäckande slöjan men hon har fortfarande huvudduk, gärna i en ljus glad färg som rosa.

 

  • När hon greps i januari 2011 efter att ha lett två demonstrationer på universitetet i Sanaa bidrog det till att dra igång de landsomfattande protesterna mot landets president Ali Abdullah Saleh. Därefter har hon varit en av Jemens mest kända aktivister. Hon har utsatts för mordhot och har gripits ett antal gånger.