Foto: Lehtikuva

Sixten Korkman: Grekisk skuldsanering krävs

Vd:n för Näringslivets delegation Sixten Korkman anser att Europa ligger på randen till finansieringskaos och ekonomisk kollaps. Situationen är svårare än någonsin tidigare i EU:s historia, skriver han i sin analys för delegationen.

Korkman rekommenderar att skuldkrisen i Grekland åtgärdas med en balanserad skuldsanering, där placeringsansvaret skulle vara större än det som nu planeras. Vidare behövs det enligt Korkman brådskande åtgärder för att bibehålla bankernas likviditet och solvens.

För att förebygga nya kriser anser Korkman att man ska skärpa samordningen och uppföljningen av euroländernas ekonomiska politik.

Han avfärdar kraven på att utesluta Grekland ur eurozonen och föreställningarna om en återgång till marken. Även om valutaunionens struktur inte är felfri vore det enligt Korkman en ekonomisk och politisk katastrof för Europa om den skulle falla sönder.

– Det skulle strida mot alla länders intressen, särskilt mindre länders som Finland.

Rehn: Sanering risk för andra länder

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn anser att en skuldsanering för Grekland skulle kräva att man förhindrar att den får skadeverkningar för andra länder. Samtidigt måste man stoppa den kedjereaktion som startar av att förtroendet mellan bankerna försämras. Rehn anser att man redan kan skönja de här båda fenomenen, till exempel i Italiens räntenivå.

– Vi tycks ha en benägenhet för ensaksrörelser som tror att en enskild lösning är lösningen på alla problemen i euroområdet, såväl skuld- som bankkrisen. Somliga föreslår en hård skuldsanering för Grekland, andra euroobligationer för hela Europa, och så litar man stenhårt på att det här ska ge resultat, sade Rehn.