Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Jutta Urpilainen fick tack av de egna

SDP-ordföranden Jutta Urpilainen fick många verbala ryggdunkningar av partifullmäktige på fredagen, trots att de senaste gallupsiffrorna pekar nedåt igen.

Lagom inför Socialdemokraternas partifullmäktigemöte i Helsingfors på fredagen offentliggjorde Yle en ny gallup, som visar att regeringskollegan Samlingspartiet dragit ifrån med mer än sex procentenheter. SDP har backat till 17,5 procent, och däremellan ligger Sannfinländarna, stadigt över tjugo procent.

Men partiordföranden Jutta Urpilainen gladde sig i sitt tal över partifrändernas framgång särskilt i norra och mellersta Europa, nu senast i Danmark.
– Europas frihet börjar i Norden. Vårt mål är ett helgjutet samhälle där det finns en plats för alla.

Gallupar kommer och går och det är nästan fyra år till nästa riksdagsval, avfärdade hon de dystra gallupsiffrorna.
– Det finns ingen entydig förklaring, men de stora utmaningar som särskilt finansministern arbetar med kan vara en orsak. De tydligaste tendenserna är att Sannfinländarna verkar ha stabiliserat sig på ett stöd kring 20 procent och Centern på drygt 10 procent. För oss har förändringarna ändå varit ganska små, kommenterade Urpilainen.

Bättre legitimitet
Efter torsdagens grillparty under riksdagens frågetimme då oppositionen gick hårt åt finansministern fick Urpilainen i går plåster på såren. "En övertygande prestation", "mycket betydelsefullt", "bra jobbat" och så vidare, lät det då ledamöterna i tur och ordning stegade upp till talarstolen bland annat för att ge ordföranden en eloge för bragden med Greklandssäkerheterna. Själv passade hon på att ge betalt för gammal ost, oemotsagd.

– Det är helt obegripligt att oppositionen är emot säkerheterna. Är det inte bättre att de pengarna är i Finland än i fickorna på franska och tyska investerare? Centerordföranden Mari Kiviniemi underskattar medborgarna då hon påstår att säkerheterna är nästan noll värda, sade Urpilainen och rådde förståsigpåare att först bekanta sig med villkoren innan de fäller kommentarer.

Urpilainen ställde upp tre mål för ett bättre eurosamarbete. Det första handlar om rättvisa och strängare spelregler, det andra om övervakning och det tredje om att skapa förutsättningar för sysselsättning och produktivitet. Och dessutom, och inte minst, kräver den fortsatta europeiska integrationen bättre förankring bland medborgarna.

– Det är dags att stärka legitimiteten hos folket. Den här diskussionen måste ske öppet och i dialog med medborgarna, sade Urpilainen och föreslog ett liknande konventsförfarande som då det nya grundfördraget sattes ihop.

Europaparlamentarikern Liisa Jaakonsaari gick ett steg längre och föreslog att också Finland ordnar folkomröstning nästa gång man ändrar i EU:s fördrag.
– Det är en möjlighet. Medborgarnas förtroende för EU är ett problem i dag, kommenterade Urpilainen.