Foto: Lehtikuva/AFP

Sarah Palin ställer inte upp i presidentvalet i USA

Bara ett par månader återstår till primärvalssäsongen i USA, men bland republikanerna rådet fortfarande oklarhet kring kandidatuppsättningen.

Tidigare Alaskaguvernören Sarah Palin meddelade att hon inte ställer upp i kampen om vem som ska bli partiets kandidat i presidentvalet nästa år. I ett brev till sina anhängare skrev Palin i onsdags att hennes familj kommer i första hand och därför har hon beslutat att inte ställa upp.

När Palin ställer sig utanför lämnar det i princip fältet fritt för en duell mellan förhandsfavoriten Mitt Romney och utmanaren Rick Perry.
Massachusetts förre guvernör Romney har hållit en klar ledning i galluparna, men de mest konservativa är inte övertygade om hans linje, och det kristna lägret inom partiet är tveksamt på grund av hans mormonbakgrund.

Den strängt konservativa Texasguvernören Rick Perry har klarat sig dåligt i valdebatterna och tros inte kunna tilltala mera moderata väljare.

Ett starkt bevis på hur rörig situationen är, är att den extremt konservativa Herman Cain, som blivit känd som chef för en pizzakedja, överraskat och ligger Romney och Perry hack i häl i opinionsmätningarna. Experterna tror ändå att antingen Romney eller Perry blir republikanernas kandidat, beroende på vem av dem som lyckas övertyga den oroliga väljarkåren. Det har också stor betydelse vem Palin väljer att backa upp i primärvalet.

Nya kandidater har tid på sig till slutet av oktober att träda fram. Primärvalssäsongen börjar i januari.