Foto: Lehtikuva

"Kommunreformen borde ha gjorts för tio år sedan"

– Den här reformen borde ha egentligen ha gjorts för tio år sedan och det är viktigt att vi kommer i gång med arbetet nu, säger förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen.

Virkkunen poängterar att vi fortfarande har tid att förnya kommunstrukturen, men det börjar bli bråttom, den kan inte vänta till år 2020 då befolkningsstrukturen kommer att se helt annorlunda ut än i dag med en betydligt större andel barn och åldringar på antalet medborgare i arbetsför ålder. Också det globala ekonomiska läget trycker på.

Kommun- och servicestrukturreformen ska vara klar år 2014. Efter det kan det ännu ta några år innan de större kommunsammanslagningarna är genomförda. Ministern uppmuntrar nu kommunerna till egna kreativa lösningar. Förra veckan när Sibbos kommunfullmäktigeordförande Christel Liljeström presenterade ett tredelat Sibbo som ett alternativ applåderade Virkkunen initiativet och sade att det är en intressant öppning och just ett sådant initiativ som behövs från kommunernas sida nu.

De kommuner som kan gå ihop senast år 2013 får morotspengar från staten på mellan 300 och 1000 euro per invånare för en tre års period.