Ray bestrider misstankar

Penningautomatföreningen Ray bestrider alla misstankar om missbruk. Ray uppger i ett ställningstagande att man inte handlat i strid med lagen.

Statsåklagaren begrundar om Ray skulle ha brutit mot lagen bland annat genom att köpa seminariebiljetter och reklamutrymme av föreningar som står partier nära. Det är frågan om drygt 80 000 euro under kring tio års tid. Rays omsättning vid den tiden var över fem miljarder euro.

Åtta personer som hör eller har hört till Rays ledning är misstänkta för att ha missbrukat sin förtroendemannaställning. Alla misstänkta bestrider att de skulle ha gjort något olagligt.

Ray anser att allt har varit marknadsföring eller normal PR-verksamhet. Till exempel seminarieavgifterna har rört sig mellan 1 000 och 3 000 euro om året.

Social- och hälsovårdsministeriet tänker inte skrida till några åtgärder på grund av misstankarna. Överdirektör Raimo Hirvonen säger att det handlar om en intern fråga inom Ray.

Det är främst Rays bidragsverksamhet som ankommer på ministeriet, och enligt Hirvonen handlar brottsmisstankarna inte om den typen av verksamhet.