Grekland skär ned i tjänstemannakåren

Grekland planerar nya sparåtgärder såsom landets internationella finansiärer krävt. På söndagen väntades regeringen meddela om nedskärningar i tjänstemannakåren.

Det blir både politiskt och juridiskt krångligt för den grekiska staten att säga upp statstjänstemän. Enligt den grekiska grundlagen är de nämligen utnämnda på livstid.

Enligt de senaste uppgifterna planerar regeringen att överföra 30000 tjänstemän i en temporär reserv. Vid årets slut ska deras arbetsuppgifter upphöra och sedan kan de iett års tid få 60 procent av lönen tills tjänsteförhållandet upphör helt.

EU och Internationella valutafonden IMF har ställt minskningen av tjänstemannakåren som villkor för fortsatt krishjälp. Om Grekland inte snart får ett nytt internationellt lån på åtta miljarder euro hotas landet av insolvens.

Nedskärningsplanerna är djupt impopulära och facket hoppas stoppa dem genom strejker och demonstrationer. Under de senaste dagarna har strejkande tjänstemän blockerat ministerier för att störa förhandlingarna mellan Grekland, EU och IMF.

Regeringens majoritet i parlamentet är mycket knapp. Endast några få avhopp kan fälla regeringen och tvinga fram nyval.