Nokias strategi kan bli slutet för Salo

Nokia meddelade på torsdagen om nya uppsägningar. I Finland mister 300 personer sina jobb, då kart- och lokaliseringsverksamheten Location & Commerce effektiverar och automatiserar.

Bolaget stänger också fabriken i Rumänien med 2 200 anställda. Inom lokaliseringsverksamheten sägs ytterligare 1 000 personer upp utanför Finland då Nokia stänger kontoren i Bonn i Tyskland och Malvern i USA.

– Volymnedgången hos Nokia har varit så stor att det krävs nya nedskärningar, säger Michael Schröder, analytiker på FIM.
I går meddelade Nokia också att man ser över vilken roll fabrikerna i Salo, ungerska Komarom och Reynosa i Mexico ska ha i framtiden.
Schröder tror att det innebär ordentliga nedskärningar för Salofabrikens del, det kan till och med betyda att hela enheten läggs ned. Konkreta besked om inverkan på personalen kommer under första kvartalet nästa år.

– Den som läst Nokias börsmeddelanden länge kan mellan raderna läsa att det inte finns någon garanti för att produktionen fortsätter i Salo. Risken är stor att den skärs ner eller avslutas helt.
Saloenheten sysselsätter cirka 1 500 personer.

Fler får gå
Hur som helst är gårdagens nedskärningsbesked inte det sista som kommer från Nokia, säger Schröder. För även om den nya Windowsbaserade telefonen blir en succé och får god åtgång kommer bolaget inte upp till de produktionsvolymer som fabrikerna nu är byggda för. Det är helt enkelt onödigt att sitta på tom kapacitet.

– Framtiden beror mycket på vilket mottagande den nya telefonen får, ännu är det ingen som har någon bra bild av hur konsumenterna kommer att ta emot den, säger Schröder.

Nokias vd Stephen Elop konstaterar att Nokias strategi nu tillämpas planenligt.

– De här åtgärderna är tråkiga, men oundvikliga för att anpassa verksamheten till framtida krav, säger Elop.

Ingenjörsförbundets ordförande Pertti Porokari uttrycker sin bestörtning över Nokias nya nedskärningar och planer på att lägga om Salofabrikens roll. Han efterlyser en långsiktigare personalpolitik från Nokias sida.

– Folk kan inte vara motiverade och produktiva om de lever i ständig skräck för vad framtiden för med sig, säger Porokari.
Tidigare i år har 1 900 arbetstillfällen försvunnit från Nokia i Finland.