Foto: Tor Wennström

Kaikkonen: "Jag har handlat lagenligt"

Riksdagsledamoten Antti Kaikkonen (C) åtalas för missbruk av förtroendeställning under sin tid som ordförande för stiftelsen Nuorisosäätiös styrelse.

Enligt åtalen har över 90 000 euro av Nuorisosäätiös tillgångar donerats till valstöd, trots att pengarna inte ska kunna användas till sådana ändamål, enligt stiftelsens stadgar. Också sju andra personer som har verkat som ordinarier medlemmar i stiftelsens styrelse åtalas. Däremot åtalas ingen av dem för mutbrott.

– Halva bördan har fallit från mina axlar, säger Kaikkonen.

Penningautomatföreningens tidigare ordförande Jukka Vihriälä åtalas för grovt tagande av muta. Det åtalet handlar om omfattande handel med tavlor som Vihriälä sysslade med samt om resor som Nuorisosäätiö har bjudit. Värdet på förmånerna ligger på flera tiotusentals euro. Varken Kaikkonen eller de andra styrelsemedlemmarna har ändå på sannolika skäl varit medvetna om de gåvor och förmåner som Vihriälä fick av stiftelen, slår förundersökningen fast.
Summan fördelad på många år.

Det är en lättad och till och med rätt uppsluppen Kaikkonen som talar i dag, trots att det just blivit klart att han blir åtalad för missbruk av förtroendeställning.

– Jag fortsätter med mina förtroendeuppdrag. Skulle det bli en fällande dom måste man självklart utvärdera situationen på nytt.

Kaikkonen påpekar att trots att 90 000 euro låter som en stor summa, så måste man minnas att den är fördelad på många år. I själva verket är det frågan om en rätt marginell summa, menar Kaikkonen.

– Det handlar om ungefär tio tusen euro per år. Stiftelsens hela budget är ungefär 10 miljoner euro.

Stiftelsens anseende påverkas
Vid Nuorisosäätiö säger styrelseorförande Simo Lämsä att stiftelsen fortfarande är övertygad om att man har haft behov av tavlorna och att det har varit nyttigt att delta i seminarierna.

Hur har hela härvan påverkat Nuorisosäätiö?

– Nog har den ju tagit fruktansvärda mängder energi. Samarbetet med myndigheterna har förlöpt bra, men det är klart att den på det mentala planet har haft en stor inverkan, säger Lämsä.

Hur har det här påverkat Nuorisosäätiös anseende?

– Om man tittar på de senaste årens rapportering av härvan förstår man direkt hur den har påverkat stiftelsens anseende.