Colourbox

Facebook börjar hålla koll på dina webbvanor

Facebook kan avslöja vilka sidor du surfar på.

Den sociala webbplatsen Facebook meddelade förra veckan om en omfattande nyhet. En av tjänstens nya egenskaper är ett program som samlar information om de sidor som användaren besöker. De här uppgifterna sätts sedan ut i användarens profil. Användaren själv blir inte tillfrågad om saken.

Det här innebär att användaren automatiskt visar till exempel vilka tidningsartiklar som han läser samtidigt som han har Facebook öppet. Det här gäller webbplatser som har Facebooks dela- eller rekommenderaknapp. Det är dessutom möjligt att stänga av programmet.

Ett allvarligare problem är att Facebook började samla in uppgifterna innan beslutet att lägga ut dem på profilerna togs. Bolaget lagrar uppgifterna och berättar inte vad de kommer att användas till. Dessutom fortsätter Facebook att samla in uppgifterna efter att användaren loggat ut från Facebook.

Informationen samlas in med hjälp av kakor. I allmänhet brukar kakor förstöras när man loggat ut ur en tjänst, men Facebook förstör inte alla.
Den som vill gardera sig mot spioneriet kan till exempel själv radera alla kakor från sin webbläsare eller använda en annan webbläsare för att surfa än den man använder då man besöker Facebook.

En juridisk gråzon

Genom att samla in din surfhistoria har Facebook gått in i en juridisk gråzon. Enligt lagen tillåts det om användaren har gett sitt tillstånd. Facebook frågar dock inte om lov.
Om förfarandet konstateras vara olagligt blir det ändå svårt att stoppa. De finländska myndigheterna står inte i direkt kontakt med företrädare för Facebook trots att Facebook har lovat följa europeiska bestämmelser.

Irland behövs som medlare eftersom det är i det landet Facebooks Europakontor finns. Därför är det de irländska myndigheterna som ansvarar för kontakterna med Facebook. Företrädare för Irland och de nordiska länderna ska i slutet av oktober hålla ett möte och då behandlas också den här nyheten.

Många Facebookanvändare har redan nu protesterat mot det nya förfarandet genom att överge Facebook och i stället använda någon icke-kommersiell motsvarighet, till exempel Diaspora. Den här sociala webbplatsen använder öppen källkod och användarna behåller sina rättigheter till det material de laddar upp.