Foto: Colourbox

Tunga namn bakom förslag om jämlik äktenskapslag

Fem ministrar, bland dem fyra partiledare, har skrivit under lagmotionen om jämlika äktenskap som presenterades i dag.

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb (Saml), finansminister Jutta Urpilainen (SDP), miljöminister Ville Niinistö (Gröna), försvarsminister Stefan Wallin (SFP) och kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (VF) är de första fem som har skrivit under förslaget om en jämlik äktenskapslag.

I regeringsprogrammet finns ingen skrivelse om könsneutrala äktenskap, eller jämlika äktenskap som den förberedande arbetsgruppen väljer att kalla dem, men en partiöverskridande arbetsgrupp har gått sin egen väg och hoppas få 100 riksdagsledamöter bakom sig.

Bland de fem ministrar som skrivit under motionen finns fyra partiledare, för Samlingspartiets del står Alexander Stubb för underskriften, inte partiordföranden, statsminister Jyrki Katainen.

Bara en juridisk institution
Arbetsgruppen föreslår att det i framtiden ska finnas bara en juridisk institution, alltså äktenskapet. Det skulle omfatta alla par oberoende av sexuell läggning och man skulle slopa det registrerade partnerskapet. De par som har
registrerat sitt partnerskap skulle ha möjlighet att ändra det till ett äktenskap.

Vidare föreslår arbetsgruppen att par av samma kön ska ha rätt att adoptera samt rätt att ta ett gemensamt efternamn, på samma sätt som par som ingår äktenskap har i dag.

Kyrkan skulle fortfarande kunna ställa sina egna krav på äktenskapet, motionen tar enbart ställning till äktenskapet som juridisk institution.

Ingen lätt process
Nu börjar arbetet med att samla in 100 namn. Någon lätt process blir det inte, medger arbetsgruppens ordförande Lasse Männistö (Saml). Även om man skulle lyckas få ihop 100 namn är det upp till lagutskottet att bestämma vilka
lagar man bereder.

– Om vi får ihop tillräckligt många namn har jag svårt att tro att vi inte hittar en process som för motionen vidare, säger Männistö.

I tisdagens Hbl sade Heikki Paloheimo, professor i statsvetenskap vid Tammerfors universitet att det är ovanligt att en arbetsgrupp med ledamöter ur regeringspartier kommer med ett eget lagförslag. Samtidigt
är han inte förvånad över att det sker i just den här frågan, som har blivit något av politikens heta potatis. I arbetsgruppen som har förberett lagförslaget ingår Lasse
Männistö (Saml), Silvia Modig (VF), Astrid Thors (SFP), Oras Tynkkynen (Gröna) och Susanna Huovinen (SDP).