Foto: Colourbox

Morgonkaffet ger färre deppiga kvinnor

Eller åtminstone tror amerikanska forskare att tjugo procent av de kvinnor som dricker mycket kaffe löper mindre risk för att drabbas av depression.

Enligt forskarna vid Harvard School of Public Health är depression något som är dubbelt så vanligt hos kvinnorna. Koffeinfritt kaffe, läsk, varm choklad, te eller andra källor till koffein anses inte skapa samma skydd mot nedstämdhet. Det ska bero på att de innehåller lägre halter av koffein.

Samtidigt säger Albert Ascherio, professorn bakom studien, att det är för tidigt att rekommendera ett högre kaffeintag åt kvinnor. Det behövs mera forskning. Dessutom kan ett väldigt högt intag av koffein framkalla ångest och sömnlöshet, vilket skulle motarbeta de positiva effekterna.

Man har tidigare misstänkt att det finns visat ett samband mellan koffeinintag och depression. Tidigare forskning visade att risken för självmord minskar med ett ökat intag av kaffe. Och en finsk studie där 2 200 medelålders män deltog pekade på att de som dricker mycket kaffe uppvisar en klart mindre risk för att drabbas av allvarlig depression.