Alexej Kudrin. Foto: EPA/Mario de Renzis.

Rysslands finansminister avgår efter gräl med Medvedev

Rysslands finansminister Aleksej Kudrin har tvingats avgå, rapporterar ryska medier. Kudrin avgick efter att han hamnat i öppet gräl med president Dmitrij Medvedev.

Enligt en talesman för Kreml fick Alexej Kudrin sparken. Själv uppger han för nyhetsbyrån Ria-Novosti att han avgått.

– Min avskedsansökan har godkänts, sade Kudrin.

Nedräkningen för Kudrin började under veckoslutet då han sade att han inte vill sitta kvar i regeringen om Dimitrij Medvedev blir premiärminister. Kort före det hade den ryska ledarduon uppgett att premiärminister Vladimir Putin kommer att ställa upp i presidentvalet på våren. Samtidigt meddelade Putin att Medvedev kommer att bli hans premiärminister.

Kudrin är öppet kritiskt mot Medvedevs finanspolitik. Medvedev svarade på måndagen med att ge Kudrin en dag på sig att tänka igenom om han vill sitta kvar i regeringen eller avgå.

– Om ni inte håller med om presidentens linje så finns det bara en sak att göra och ni vet vilken: att avgå. Det är vad jag föreslår er, sade presidenten till Kudrin, enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Ja, det är verkligen sant att vi har olika åsikter om saker, men jag beslutar om på vilket sätt jag ska svara på ert förslag först efter konsultationer med premiärministern, hade finansministern sagt — varpå Medvedev drämde till med storsläggan.

– Ni kan konsultera med vem ni vill, även med premiärministern, men än så länge är det jag som är president. Sådana här beslut tar jag själv!

Någon timme senare kom så det officiella beskedet att Kudrin avgått.

Kudrin har varit Rysslands finansminister sedan 2000. Marknaden, som genom året gett finansministern gott betyg, lär inte bli förtjust.

– Investerarna kommer att ta emot Kudrins avgång extremt negativt och kapitalflykten i det här fallet kommer bara att accelerera, sade Julia Tsepljajeva på storbanken BNP Paribas i Moskva till Reuters.

Gammal allierad

Samtidigt tror många att Kudrin ändå inte kommer att försvinna ur den ryska maktsfären. Kudrin har arbetat tillsammans med Putin ända sedan tidigt 1990-tal då båda var biträdande borgmästare i S:t Petersburg.

– Medvedev är väldigt irriterad för tillfället. Efter maktrockaden har han känt att han måste visa sin betydelse. Hursomhelst kommer Kudrin inte att bli utan jobb. Han kommer att arbeta med Putin, sade den starkt Kremlkritiske oppositionspolitikern Boris Nemtsov till Interfax.