Foto: Colourbox

Matpriserna rekordhöga en lång tid framöver

Livsmedelspriserna har under några år stigit till en ny rekordnivå. FN-organet FAO:s index, som följer prisutvecklingen, nådde i början av året den högsta nivån någonsin. Pristoppen för tre år sedan slogs med bred marginal.

– Det är väldigt spänt på den globala livsmedelsmarknaden och priserna kommer att vara höga under en lång tid framöver, sade Shenggen Fan, direktör för Internationella forskningsinstitutet för livsmedelspolitik IFPRI.

Efter rekordet i februari har priserna hållits nära toppnivån. Uppgången beror på befolkningsökningen, väderförhållanden och flera andra orsaker. Efterfrågan styrs av befolkningstillväxten.

– Livsmedelsproduktionen bör utökas med 70 procent till 2050. Då finns det enligt prognoserna 9,2–9,3 miljarder människor i världen, sade Fan vid Utrikesministeriets seminarium i Helsingfors på måndagen.

Världsbefolkningen steg nyligen till 7 miljarder.

Befolkningsökningen betyder att odlingsmarken per capita minskar. Produktionen måste effektiveras för att trygga livsmedelsförsörjningen.

Konkurrens om råvarorna

Förutom väderförhållanden och en ökad konsumtion påverkas livsmedelspriserna också av dyrare olja, den ökade produktionen av biobränsle och restriktionerna på den internationella livsmedelshandeln. Biobränslena har redan lett till att matpriset ökat betydligt. Produktionen förutspås öka med mellan 70 och 140 procent under det här årtiondet.

Konkurrensen om råvarorna mellan livsmedels- och energiproduktionen måste enligt Fan minimeras för att den internationella livsmedelspolitiken ska kunna förnyas. Det förutsätter att användningen av spannmål för biobränsle begränsas och kvoterna upphör.

– För att trygga livsmedelsförsörjningen bör också en fri och öppen handel med livsmedel tryggas.

Pristoppen för tre år sedan påverkades av exportrestriktionerna.

Enligt Fan behövs det globala och regionala spannmålsreserver och en noggrannare uppföljning av priserna på livsmedelsmarknaderna. Uppgifterna om till exempel livsmedelssituationen i Indien och Kina är enligt Fan bristfälliga.