Maktskifte. Rysslands nästa president och premiärminister?

Putin och Medvedev byter plats med varandra

Rysslands premiärminister Vladimir Putin bekräftar att han ställer upp i ryska presidentvalet. Nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev kan bli nästa premiärminister.

De två kan alternera på posterna: Putin var president i två perioder från år 2000 till år 2008. Den ryska presidenten får sitta högst två perioder i rad, och efter Putins åtta år valdes Medvedev till president.

Rysslands president Dmitrij Medvedev säger att premiärminister Vladimir Putin bör ställa upp i presidentvalet nästa år.
Putin har ännu inte bekräftat att han ställer upp som presidentkandidat, men han har sagt att han kommit överens med Medvedev om de framtida rollerna redan för flera år sedan.

Putin föreslog på lördagen att Medvedev ska toppa maktpartiet Förenade Rysslands lista i parlamentsvalet i december. Det här kan betyda att Medvedev blir premiärminister och Putin president igen.

–Om Förenade Ryssland vinner valet – vilket jag är ganska säker på – är jag redo att fortsätta det verkliga arbetet för att förnya vårt land, sade Medvedev.
Det har länge spekulerats om vad Medvedev och Putin planerar. I nästan alla uttalanden de gjort har man letat efter ledtrådar om vem av dem som kommer att ställa upp i presidentvalet. Ibland har det gjorts tolkningar om att de skulle tävla om makten.