– Det finns mera droger i gatuhandeln än på länge, säger kriminalöverkommissarie Jari Aarnio vid helsingforspolisen. Foto: Colourbox

Allt mer droger kommer ut i gatuhandeln

Helsingforspolisen är oroad över ökningen av narkotikabrotten och över att allt mer knark kommer ut i gatuhandeln. Orsaken är enligt polisen resursbrist.

Statens spariver har också drabbat narkotikapolisen, som har tvingats dra ner på sin verksamhet.

Den senaste statistiken visar visserligen att de drogrelaterade brotten verkar ha minskat en aning, men det beror enligt polisen inte på att det finns mindre droger på marknaden eller att efterfrågan har sjunkit.

Enligt kriminalöverkommissarie Jari Aarnio beror det i praktiken på att polisen har tvingats skära ner den verksamhet som syftar till att avslöja brotten redan innan de skett.

– Det finns mera droger i gatuhandeln än på länge, säger Aarnio.

I dag stöter polisen allt oftare på grova drogbrott i samband med vardagliga polisinsatser. Aarnio säger att de grova narkotikabrotten har ökat.

– En betydande förändring jämfört med tidigare är antalet grova narkotikabrott som uppdagas i samband med utryckningar i hemmen och i samband med trafikövervakningar, säger Aarnio.

Han betonar att polisens uppgift är att förhindra att droger kommer ut i gatuhandeln.

– Det kräver långsiktiga utredningar och att vi kan avslöja smuggling och langning. Det målet når vi inte med de nuvarande resurserna, säger Aarnio.