Kinagubben gör Kinatjejen sällskap?

Jakten på förnedrande kineskarikatyrer går het i Sverige. Först fick flickan på Kinagodiset stryka på foten, nu kan China Teaterns gubbe gå samma öde till mötes.

– Vi har ännu inte fått några propåer, men vi tar till oss detta och tittar på saken, säger Ulrica Ågren, verksamhetsledare för China Teatern.

Bilden av den snedögda kinesflickan på Fazers Kinagodispaket ledde som bekant till ett ramaskri i Sverige. Fazer beslöt omgående stryka den femtio år gamla mannekängen från sina chokladpuffar.

Det var en skarpsynt Hbl-läsare som fäste uppmärksamhet på att stockholmarna i åratal fått stå ut med också en annan mycket iögonenfallande kineskarikatyr. Loggan på den berömda – och centralt belägna – China Teatern vid Berzelii park i Norrmalm har tydlig släktskap med Kinatjejen, som numera alltså blivit persona non grata.

Överväger ni att klippa mustascherna och klä rishatten av Kinagubben?

– Nej, då gör vi oss nog hellre av med hela gubben. Loggan är lite bökig, gör vi om den så blir det bara en grafisk logga.

– Det är inte meningen att folk ska fara illa av loggan. Om vi plockar bort honom så kommer vi inte att sakna honom väldigt mycket, försäkrar Ågren.