Foto: Lehtikuva/AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

Omstart för Saab - bolaget får rekonstruktion

Hovrätten säger ja till Saab Automobiles rekonstruktion. Nu kan konkursansökningarna förklaras vilande och de anställda få betalt från den statliga lönegarantin.

Hovrätten för västra Sverige kom vid 13-tiden med beskedet hela Saab väntat på sedan tingsrättens nej till rekonstruktion överklagades.

–Ja, herregud vad kul! Vi skriker här i korridorerna. Det är fantastiskt roligt, säger Unionens klubbordförande på Saab i Trollhättan, Anette Hellgren.

–Nu kan alla medlemmar se fram emot att få sina löner, det har varit gastkramande, säger hon.

Enligt hovrätten finns det anledning att ifrågasätta förutsättningarna för en framgångsrik rekonstruktion. Men mot bakgrund av förarbetena i lagen står det klart att rättens prövning av ansökan ska vara ganska summarisk, skriver rätten.

"I detta fall gör hovrätten bedömningen att en mer grundlig utredning kan visa att förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion finns och att kraven för att inleda företagsrekonstruktion", skriver rätten i ett pressmeddelande.
Hovrättspresidenten Gunnel Wennberg, var skiljaktig och ville fastställa tingsrättens beslut. Tingsrätten hade sagt nej till rekonstruktionsansökan.
Saab har en uppgörelse med kinesiska Youngman och Pang Da om ett förskott på 70 miljoner euro av de 245 miljoner euro de sagt sig vara beredda att satsa i Saab om de blir delägare.
Rekonstruktionen gäller såväl Saab Automobile som dotterbolagen Saab Automobile Powertrain och Saab
Automobile Tools.(FNB)