Ministrar ska kunna ta föräldraledigt, men inte statsministern

Ministrar borde få möjlighet att avbryta sitt uppdrag för mamma- eller pappaledigt eller sjukledigt. Det föreslår en arbetsgrupp vid statsrådets kansli.

För närvarande måste en minister avsäga sig ministeruppdraget för att kunna stanna hemma från jobbet i över en månads tid. Nu föreslås ministern kunna få avtalsenlig lön även under till exempel mamma- eller pappaledigheten.

Statsministern ska dock inte ha den här rättigheten. En längre frånvaro ska fortsättningsvis bli föremål för förhandlingar mellan riksdagsgrupperna.

Till exempel miljöminister Paula Lehtomäki (C) avgick två gånger under sin tid som miljöminister för att kunna vara mammaledig. Kommunikationsminister Suvi Lindén (Saml) satt däremot kvar som minister och såg till att hon kunde sköta sitt arbete och ta hand om sin adoptivdotter samtidigt.

Arbetsgruppen kontrollerade också vilka ändringar presidentens inskränkta maktbefogenheter föranleder i lagen om statsrådet. Maktbefogenheterna minskar i den nya grundlag som fortfarande inte behandlats i den nya riksdagen. Lagen godkändes av den förra riksdagen men måste behandlas även i den nuvarande.