IMF missnöjt med Greklands förslag. EPA/SHAWN THEW

Grekland lovar spara mer - men det räcker inte

Regeringen sammanträdde i dryga sex timmar innan  man lyckades komma överens om nya nedskärningar som övertygar långivarna om att kursen är rätt. Internationella valutafonden IMF betalar inte ut förrän landet visat att de fattar beslut som inte fördjupar krisen i landet ytterligare.

 Forskare Paavo Suni på Etla bedömde genast efteråt i en i kommentar för MTV3 att åtgärderna inte räcker till.

Skuldkrisen har medfört kreditrisker på upp till 300 miljarder euro för bankerna i eurozonen, uppskattar IMF. Cirka 200 miljarder euro av de här riskerna har uppstått sedan början av 2010.
Grekiska statens lån står för cirka 60 miljarder euro av de nya riskerna medan 20 miljarder av dem härstammar från Irland och Portugal och hela 120 miljarder euro från Belgien, Spanien och Italien, det vill säga länder som ännu inte råkat i kris, men drabbats av högre räntor på sina statsobligationer.

IMF uppmanar i en stabilitetsrapport EU-länderna att tillskjuta kapital till banker som behöver sådant, eftersom riskerna är stora och marknadsförhållandena mycket instabila. IMF tar dock inte ställning till hur stort stödbehovet är.