Kike Elomaa säger att hon gav boken till kronprinsessan Victoria och prins Daniel eftersom också Daniel är företagare i gymbranschen. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Victoria fick klimakteriebok i gåva av Kike Elomaa

Kronprinsessan Victoria fick i måndags en bok om kvinnans åldrande och klimakteriet i gåva av riksdagsledamot Kike Elomaa (Sannf). – Plumpt och opassande, säger experten på vett och etikett, Kaarina Suonperä.

Medan de svenska kungligheterna fortsatte sitt besök i Åbo på tisdagen rasade debatten het på kvällstidningarnas webbplatser om det passande eller opassande i den gåva riksdagsledamot Kike Elomaa (Sannf) överräckte till kronprinsessan Victoria.

Boken "Aikuisen naisen kunnossapito" handlar om hur en åldrande kvinna ska sköta sin hälsa.

Kaarina Suonperä som är expert på vett och etikett fördömer entydigt Elomaas gåva.

– Det var verkligen inte korrekt att ge en bok på finska om åldrande och klimakteriet till kronprinsessan som är gravid och entusiastisk över barnet som är på väg. Jag tror att Victorias stora ögon vidgas än mer när någon översätter titeln och berättar vad boken handlar om. Tänk att Elomaa inte skickade boken till Silvia, säger Suonperä i Ilta-Sanomat.

I Iltalehti ger Kike Elomaa svar på tal.

– Kaarina Suonperä borde ta reda på fakta innan hon kritiserar andra. Min bok handlar inte om klimakteriet, som berörs bara på två rader, utan passar alla kvinnor från 16 år uppåt. Jag betvivlar att Suonperä ens har läst min bok.

Elomaa säger att hon gav boken till kronprinsessan Victoria och prins Daniel eftersom också Daniel är företagare i gymbranschen.

– Vi har samma bakgrund och samma intresse. Det är inte otänkbart att Daniel visste vem han talade med, säger Elomaa och understryker att hon två gånger frågade adjutanterna om hon bara skulle lägga boken på ett presentbord eller personligen räcka fram gåvan.

– Bägge gångerna uppmanades jag ge den personligen.

Kike Elomaa misstänker att uppståndelsen kring hennes gåva beror på partipolitik och på att medierna medvetet letar efter någonting negativt att skriva om Sannfinländarna.