Hemkört nästa? Konkurrensen om kunderna hårdnar - nu satsar Systemet i Sverige på hemkörning

Alkos vd: Vi kommer inte att satsa på hemkört

Alko har inga planer på att följa Norges och Sverige exempel och köra spriten till dörren. - Vi har försäljningskanaler nog, säger Alkos vd Jaakko Uotila.

– Nej, det är inte aktuellt att köra spriten till dörren i Finland, säger Alkos vd Jaakko Uotila.

Uotila är på resa i utlandet men nyheten att den svenska kollegan, systembolagschefen Magdalena Gerger, planerar att utvidga servicen med leverans till hemdörren har nått hans öron.

– Vi har lite annorlunda läge i Finland än i Sverige. Det finns helt enkelt inget behov av fler försäljningskanaler i Finland. Det fungerar så bra redan nu, säger Uotila.

Uotila hänvisar till att Finland har fler ombud än Sverige och att fler försäljningskanaler inte behövs. Faktagranskning visar det sig att det inte är så:
Systembolaget har 417 försäljningspunkter runtom i landet medan Alko har 347 samt cirka hundra ombudsställen. Sverige har 510 ombud. Men ombuden svarar endast för en procent av Systembolagets omsättning.

Befolkningsunderlaget är 5,3 miljoner i Finland och 9,5 i Sverige.

Uotila blir fundersam. Han vill inte trampa sin svenska kollega på tårna och väger sina ord.

- Kanske är det så att svenska ombuden inte fungerar lika bra som våra... Alko ligger i topp i finländska kundundersökningar, tvåa efter Universitetsapoteket.

Uotila tror också att det svenska statsbolaget ser konkurrensen från nya operatörer som större hot än Alko gör.

Agera ansvarsfullt
Det starkaste argumentet mot en hemtransport-tjänst är ändå enligt Uotila problemet med att övervaka försäljningen.
- Vi måste agera ansvarsfullt, säger han.

Han är inte övertygad om att övervakningen skulle fungera lika väl som i butikerna om spriten levererades till dörren.

I Sverige är åldersgränsen för att få köpa alkohol 20 år. Systembolagets vd Magdalena Gerger säger till Dagens Nyheter:

– Vi kommer att ställa hårda krav på våra budfirmorna på samma sätt som vi idag kräver att våra butiker och drygt 500 ombud sköter kontrollen. Vi kommer att göra anonyma kontroller med 20-25 åringar där buden ska begära identitetskort.
I Norge tog Vinmonopolet i bruk hemleverans för tio år sedan. Enligt Gerger har serviceformen hemkörning inte ökat alkoholkonsumtionen. Gerger anser att Systembolaget måste anpassa sig till ett ändrat köpmönster. Hon räknar med att tjänsten kan komma igång om ett år.

Bakgrunden till Systembolagets beslut är ökat antal konkurrenter. Efter att det blev tillåtet 2007 i enlighet med EG-domstolens beslut har Systembolaget konkurrens av privata aktörer. Samma konkurrens utsätts Alko för. På nätet finns estniska företagare som säljer alkoholdrycker lådvis och levererar till kundens dörr i Finland. Beställningen kan göras per sms och stora beställningar ger till exempel "på köpet-öl".

- Så läge spritskatten betalas är det lagligt att importera, konstaterar alkodirektör Jaakko Uotila.