Foto: Lehtikuva/Aarre Ekholm

Dag Hammarskjöld hyllades i Zambia

Sveriges utrikesminister Carl Bildt deltog i en minnesceremoni utanför Ndola i Zambia på söndagen, ett halvt sekel efter Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch.

Han hyllade Hammarskjöld som en stark generalsekreterare i FN.

Hammarskjöld bidrog till att FN kom att agera mer djärvt och självständigt, enligt Bildt.

– Det var en stor och mycket värdig ceremoni, gripande, sade Bildt på en presskonferens via telefon.

Bildt påpekade att det inte krävs en 50-årsdag för att minnas Hammarskjöld i Zambia. Varje år hålls en ceremoni till hans minne.

– Det är värt att notera att Dag Hammarskjölds namn är mycket starkt härnere.

Han beskrev hur höga zambiska nationella och lokala ledare deltagit i ceremonin på platsen väster om Ndola där planet kraschade för 50 år sedan. De lyssnade på tal, musik och sång med en inramning av militära hederskompanier.

FAKTA
Dag Hammarskjöld
  • Dag Hammarskjöld föddes i en adlig familj i Jönköping 1905 men växte upp i Uppsala, där hans far var landshövding.

  • Hans utbildning var bred: litteraturhistoria, filosofi, franska, nationalekonomi, samhällsvetenskap och slutligen juridik.

  • Sin yrkeskarriär inledde Hammarskjöld som sekreterare i 1927 års arbetslöshetsutredning och därefter arbetade han på finansdepartementet.

  • 1953 valdes Hammarskjöld till FN:s generalsekreterare, en post som han hade till sin död i flygkraschen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia (Zambia) vid 56 års ålder. Kraschen inträffade natten mellan den 17 och 18 september 1961 då han var väg för att delta i fredssamtal om Kongo.

  • Hammarskjöld gifte sig aldrig och hade inga bröstarvingar.

Fortfarande väcker omständigheterna kring Hammarskjölds död engagemang. Det förs fram krav om att flygkraschen ska utredas igen. Många hävdar att det inte var en olyckshändelse utan ett dåd av legosoldater.

Bildt tror att händelseförloppet som ledde till Hammarskjölds död är tillräckligt väl utrett och klarlagt och att det så här lång tid efteråt inte kan komma fram något direkt nytt som ställer saker och ting på huvudet.