Veteranplan störtade in i publiken – flera dog under tävling i Nevada

En våldsam olycka inträffade under en flygtävling i Nevada, USA i går kväll lokal tid. Ett veteranplan kraschade ner i publiken. Flera dog och över 50 skadades.

En video från kraschen visar hur planet störtar rakt ner bland åskådarna i ett moln av rök och vrakdelar. Hur många som dött var oklart på lördagsmorgonen, svensk tid. Ett sjukhus hade bekräftat tre dödsfall, men den verkliga siffran befaras vara högre, enligt ABC News.

Vittnen berättar om ohyggliga scener från olyckan:
– Det var som en massaker. Som om en bomb exploderat. Det ligger folk överallt på landningsbanan, säger Gerald Lent till Reno Gazette-Journal.

– En kille blev delad på mitten. Det är blod överallt.

25 personer har livshotande skador, säger en talesperson för räddningstjänsten till ABC News. Ytterligare 25 ska ha allvarliga skador.

Planet var ett P-51 Mustang, ett veteranplan från andra världskriget. Av okänd anledning tappade piloten kontrollen och störtade precis framför huvudläktaren.

Piloten har identifierats som Jimmy Leeward, en erfaren och välkänd tävlingspilot. På sin webbsida har han skrivit att han kört över 120 tävlingslopp och varit stuntpilot i flera filmer, bland annat "Amelia" och "Cloud Dancer". I en intervju med Ocala Star-Banner förra året sade han att han flugit över 250 olika flygplanstyper, men att han hade en särskild förkärlek för just P-51.

– De är roligare. Mer fart, mer utmaning. Fart, fart och mer fart, sade han till tidningen.

The National Championship Air Races i Reno, Nevada, besöks varje år av tusentals personer. Säkerheten har flera gånger kritiserats, bland annat efter dödsolyckor 2007 och 2008. Bland annat tävlar piloterna i en oval bana i luften, där de flyger både tätt, snabbt och lågt.