Foto: Nina Ahtola/Västra Nyland

Två döda i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom på Lojo sjukhus

Två personer har under en kort tid avlidit i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom på Lojo sjukhus, skriver tidningen Västra Nyland på lördagen.

I Finland förekommer årligen två till åtta dödsfall som beror på sjukdomen.

– Det är klart att två fall inom ett relativt litet område på kort tid är mycket ovanligt. Det behöver inte vara någonting annat än en statistisk slump, men man måste vara på alerten, säger Matti Haltia, professor emeritus i neuropatologi, till tidningen.

En äldre man avled i CJD förra veckan och i slutet av sommaren avled en medelålders kvinna av sjukdomen på sjukhuset. Obduktionsresultaten har ännu inte kommit.

Haltia säger till VN att den vanligaste formen av CJD är den sporadiska, där sjukdomen uppstår hos en individ av okänd orsak. Sjukdomen smittar inte från människa till människa via vanlig kontakt.
CJD förknippas lätt med sjukdomen variant Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (vCJD) vars koppling till BSE (galna ko-sjukan) numera är allmänt accepterad. Men bara obduktionen ger svar på vilkendera sjukdomen det är fråga om. Enligt VN har det inte förekommit ett enda fall av den nya varianten i Finland.