TRIMMAT? Skägg är ett krav om man ska jobba på Svenska Yles webb. Foto: Colourbox.

Snackis: Yle söker skäggig, masochistisk webbutvecklare

I en uppmärksammad arbetsplatsannons för Svenska Yles webbavdelning söker man efter en masochistisk webbutvecklare som ska "fixa till allting" på avdelningen. Ett av kraven i annonsen är att personen ska ha skägg.

Dessutom önskas en person som får "okontrollerade utbrott vid synen av spagetti" och som "både upphetsas och kallsvettas av olösta buggar."

Annonsen lockar bland annat med:

– skyddad 70-tals sci-fi arkitektur

– konstant förråd av legoklossar

– helt orealistiskt långa semestrar

– tillfälle att hänga med kändisar som har vårdade tänder

– Mordors öga i skuggan av tornet

Bland förutsättningarna nämns bland annat att de sökande ska "skicka in en lista på allt de är bäst på" men att de "inte behöver ha en fetish för postitlappar". Som ett krav nämns också skägg, gärna ovårdat.  Bifogad bild i ansökan krävs som bevis.

Sami Kallinen, chef för Svenska Yles webbavdelningen, hur tänkte ni kring annonsen?

– Vi hade en tidigare version som inte väckte tillräckligt med uppmärksamhet, bara en handfull sökte och vi hade kring 1 000 visningar av annonsen. Redan första kvällen vi lade ut den nya varianten hade 8 personer sökt tjänsten och annonsen fått över 50 000 klickningar. Om inte annat så borde åtminstone  de som har rätt kompetens för tjänsten veta om att vi är ute efter dem.

Är det här rätt sätt att rekrytera?

– Det är ett sätt att rekrytera, jag ser inget fel i att lägga till lite humor.  Jag har själv följt diskussionen via sociala medier och vill poängtera fotoshop-klausulen (att man får rita in skägget på fotot man sänder in). Det är fråga om ironi och absolut ingen mening att utesluta någon på grund av kön. Den här grejen med skägget har börjat leva ett eget liv då många, speciellt tjejer, nu retuscherat sin facebookprofilbild som en reaktion. Facebookgruppen "Yle-parta" är en del av det.

Hur kom ni på idén?

– Vi blev inspirerade av en svensk annons som hade samma tanke, att anpassa innehållet till vad vi verkligen behöver.

Är ni en mansdominerad redaktion överlag?

– Visst jobbar många killar med nördhumor här, men nog består vi av kvinnor också. Vi är ingen uteslutande redaktion.

Ska ni fortsätta rekrytera på samma sätt?

– Nästa gång det blir aktuellt får vi se, man vill ju inte upprepa sig, men vi har överlag blivit mycket inspirerade av alla reaktioner.

Se annonsen här.