TRIMMAT? Skägg är ett krav om man ska jobba på Svenska Yles webb. Foto: Colourbox.

Snackis: Yle söker skäggig, masochistisk webbutvecklare

I en uppmärksammad arbetsplatsannons för Svenska Yles webbavdelning söker man efter en masochistisk webbutvecklare som ska "fixa till allting" på avdelningen. Ett av kraven i annonsen är att personen ska ha skägg.

Dessutom önskas en person som får "okontrollerade utbrott vid synen av spagetti" och som "både upphetsas och kallsvettas av olösta buggar."

Annonsen lockar bland annat med:

– skyddad 70-tals sci-fi arkitektur

– konstant förråd av legoklossar

– helt orealistiskt långa semestrar

– tillfälle att hänga med kändisar som har vårdade tänder

– Mordors öga i skuggan av tornet

Bland förutsättningarna nämns bland annat att de sökande ska "skicka in en lista på allt de är bäst på" men att de "inte behöver ha en fetish för postitlappar". Som ett krav nämns också skägg, gärna ovårdat.  Bifogad bild i ansökan krävs som bevis.

Sami Kallinen, chef för Svenska Yles webbavdelningen, hur tänkte ni kring annonsen?

– Vi hade en tidigare version som inte väckte tillräckligt med uppmärksamhet, bara en handfull sökte och vi hade kring 1 000 visningar av annonsen. Redan första kvällen vi lade ut den nya varianten hade 8 personer sökt tjänsten och annonsen fått över 50 000 klickningar. Om inte annat så borde åtminstone  de som har rätt kompetens för tjänsten veta om att vi är ute efter dem.

Är det här rätt sätt att rekrytera?

– Det är ett sätt att rekrytera, jag ser inget fel i att lägga till lite humor.  Jag har själv följt diskussionen via sociala medier och vill poängtera fotoshop-klausulen (att man får rita in skägget på fotot man sänder in). Det är fråga om ironi och absolut ingen mening att utesluta någon på grund av kön. Den här grejen med skägget har börjat leva ett eget liv då många, speciellt tjejer, nu retuscherat sin facebookprofilbild som en reaktion. Facebookgruppen "Yle-parta" är en del av det.

Hur kom ni på idén?

– Vi blev inspirerade av en svensk annons som hade samma tanke, att anpassa innehållet till vad vi verkligen behöver.

Är ni en mansdominerad redaktion överlag?

– Visst jobbar många killar med nördhumor här, men nog består vi av kvinnor också. Vi är ingen uteslutande redaktion.

Ska ni fortsätta rekrytera på samma sätt?

– Nästa gång det blir aktuellt får vi se, man vill ju inte upprepa sig, men vi har överlag blivit mycket inspirerade av alla reaktioner.

Se annonsen här.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.