Foto: Hbl-arkiv. Ville Itälä.

Penttilä vill inte ersätta Ville Itälä i EU-parlamentet

Regeringen beslöt på torsdagen att föreslå EU-parlamentarikern Ville Itälä (Saml) till Finlands medlem i Europeiska revisionsrätten.

Itälä, 52, skulle därmed ersätta Centerpartiets Olavi Ala-Nissilä, 62, vars sexåriga mandatperiod går ut i slutet av februari. Han har velat fortsätta en period till.

Det betyder att någon måste ta Itäläs plats i EU-parlamentet. Och det blir inte Risto E.J. Penttilä (Saml), som i dag meddelade att han inte tar emot platsen. Penttilä blev suppleant i EU-valet 2009 med drygt 50 000 röster. Han kommer i stället att koncentrera sig på uppdraget som vd för Centralhandelskammaren.

Det var förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen (Saml) som föreslog Itälä som medlem i revisionsrätten. Uppgiften läckte ut i offentligheten redan under veckoslutet och ledde till en häftig debatt. Centerns partisekreterare Timo Laaninen sade i början av veckan att Ala-Nissilä petats av poliska skäl. Han sade att Virkkunen borde ha gjort en noggrann bedömning av kandidaterna innan hon gav sitt förslag.

Enligt regeringen är Itälä kompetent för uppdraget eftersom han har en bakgrund som medlem i EU:s budgetutskott och revisor vid Finlands Bank. Före det var han chef för Näringslivets delegation Eva.

Revisionsrätten ansvarar för övervakningen av EU:s finanser. Kravet är att medlemmarna ska ha en oberoende ställning gentemot regeringen i sitt hemland och andra institutioner. Varje EU-land har en ledamot i revisionsrätten.