Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Peltomäki säger upp sig

Stadsdirektören i Vanda Jukka Peltomäki säger upp sig. Han meddelade sitt beslut per telefon till stadsfullmäktiges ordförande sedan fullmäktigegrupperna uppmanat honom att avgå.

– Jag upplever inte att jag blev pressad till mitt beslut. Det var helt och hållet mitt eget, säger Jukka Peltomäki till Hbl.

– Nu är jag visserligen sjukledig, men jag har hela tiden uppdaterats om diskussionernas gång. Eftersom det verkar vara i stadens intresse att jag avgår så gör jag det nu, säger han.

Om sina framtida planer vill han inte tala, men konstaterar att livet går vidare.

– För min del finns det ingenting oklart att reda ut, och då inkluderar jag också resan till Manchester.

Jukka Peltomäki (SDP), 62, har senast fått kritik för att han under en tjänsteresa till Manchester inte deltog i hela programmet utan i stället umgicks med sitt kvinnliga resesällskap.

Ett tiotal tjänstemän och politiker deltog i tjänsteresan till Manchester i augusti. Peltomäki ledde gruppen men deltog enligt en del uppgifter inte i hela det officiella programmet. Han ska i stället ha satsat tiden på en kvinnlig partikamrat som betalade sin resa ur egen ficka.

Peltomäki skulle lämna in en utredning om en tjänsteresa till stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml) på torsdagen. I stället kom beskedet att han är sjukskriven. Senare under kvällen ringde han och berättade att han säger upp sig.