Foto: Colourbox

Barona-anställda säger inte nej till Swissport

Finnair planerar flytta över bagagehanteringen på Helsingfors-Vanda flygplats till Swissport, världens största bolag på marktjänster inom flygbranschen. Fackets representant på bemanningsföretaget Barona säger inte nej till byte av arbetsgivare.

Swissport annonserar redan nu på sin webbsajt ut det planerade samarbetet med Finnair. Swissport är specialiserat på marktjänster för flygbolag och det största i branschen.  Förhandlingarna med Finnair förväntas bli klara i år och innebär att Barona Handlings arbetstagare överflyttas som gamla arbetstagare till Swissport. Samarbetsförhandlingarna inleddes på torsdagen.

– Nyheten togs emot med försiktigt positiv attityd, säger huvudförtroendeman Pekka Kähkönen på bemanningsföretaget Barona Handling Oy.

År 2009 när Finnair lade ut bagagehanteringen till Barona var mottagandet raka motsatsen. Strejkerna och protesterna hördes och syntes i media långt över landsgränserna.

– Då berättade Finnair för oss (om affären) med 23 minuters varsel före samarbetsförhandlingarna skulle börja. Nu har Finnair informerat oss i god tid och vi har träffat representanter för Swissport, säger Kähkönen.

Kähkönen tror att Swissport har större möjlighet att få ekonomi i verksamheten än Barona Handling, särskilt om man lyckas få fler kunder på Helsingfors-Vanda flygfält än Finnair.

Enligt Kähkönen har Finnair också planer för dotterbolaget Northports del. Northport skötte bagagehanteringen innan den togs över av Barona.

– Kanske Northport läggs ner och Swiss tar över verksamheten, säger han.

Finnairs kommunikationsdirektör Arja Suominen dementerar genast planer på att lägga ner Northport. Diskussioner om Northport har snarast gällt om man skall ändra bolagsformen. Nu är Northport ett dotterbolag.

Enligt Suominen görs bytet av bagagehanteringsoperatör för att få ner kostnader och för att bättra på servicen.

– Barona har bättrat på servicen men som stor operatör tror vi att Swissport kan leverera nya högklassiga tjänster, säger Suominen.