Finalisterna i landskapssjötävlingen utsedda

Allmänheten har chans att rösta fram Finlands landsskapssjöar i en tävling som pågår till slutet av september.

Landskapssjötävlingen har pågått sedan mars i nättjänsten Järviwiki, som har upprättats av Finlands miljöcentral. I den första omgången kunde folk skicka in förslag till landskapssjöar för olika landskap.

En stor del de finalister som juryn har utsett är stora sjöar. I finalen finns endast sex sjöar med en yta som är mindre än fem kvadratkilometer: Inre fjärden, Blomträsket, Noux Långträsk, Östra och Västra Kyrksundet, Salamajärvi och Räyringinjärvi.

Vid finalisternas stränder ligger åtta landskapscentrum, Tammerfors ligger rentav mellan två finalister.

Pyhäjärvi tävlar i åtta landskap
Av Finlands 39 sjöar med namnet Pyhäjärvi kom hela fem stycken till finalen, en av dem rentav från två olika landskap. Av alla våra sjöar med namnet Kivijärvi (121 styck) är en med i finalen, likaså en Pitkäjärvi (172 styck). Däremot nådde inte en enda Saarijärvi (198 styck) finalen.

Av finalisterna ligger sjön Kilpisjärvi högst över havsytan, 473 meter. Vandöfjärden på Åland med sina 0,1 m ö.h. är den av finlisterna som ligger närmast havsytan. Den kunde också ses som en havsvik. Larsmosjön är också en havsnära kandidat, för den är en havsvik som uppdämts till en sötvattensbassäng. Det här är också den enda konstgjorda sjön bland finalisterna.

– De konstjorda sjöarna fick inte juryn på sin sida. Även många reglerade sjöar föll ut på slutrakan, berättar juryns ordförande ledande hydrolog Esko Kuusisto.

Finländarna vill bada och fiska
I första omgången av tävlingen ombads medborgarna motivera sina förslag. De vanligaste motiveringarna hade att göra med simning, fiske, kultur och vackra vyer. Kommentarer som "fiskrik", "härliga sandstränder " och "obeskrivligt vackra vyer" förekom ofta i beskrivningarna av många av de föreslagna sjöarna.

Mer info om tävlingen och hur man röstar finns här.