För lite i kassan. Trots donationen anser partisekreterare Johan Jpohansson att det fonns för lite pengar till verksamheten.

SFP fick 3,3 miljoner av stiftelse

När den nya lagen om partifinansiering trädde i kraft förbjöds bidrag på över 30 000 euro. Som en sista åtgärd, medan det fortfarande var lagligt, tömde Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland sitt konto och donerade 3,3 miljoner euro till SFP.

Partisekreteraren Johan Johansson försäkrar att Svenska folkpartiet inte vältrar sig i pengar, trots den stora donationen.
– Vi ska leva på de pengarna i drygt två år, fram till 2012 då den intressebevakningsfond som vi stiftat börjar ge avkastning. Den fonden är "partiet närastående" och får därför enligt lagen betala partistöd utan övre gräns.

– Tidigare har vi fått cirka 1,6 miljoner euro om året av Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland. En donation på 3,3 miljoner täcker därmed ganska bra våra utgifter under två års tid, räknar Johansson.

Styrelseordföranden för Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland, bergsrådet Stig Gustavson, säger att verksamheten nu förändras.
– Stiftelsens huvudsakliga funktion var att kanalisera bidrag till Svenska folkpartiet. Det var främst stöd från Svenska kulturfonden som via oss betalades till SFP.
– Eftersom den nya vallagen förbjuder sådan verksamhet tömde vi kontot och gav pengarna som var öronmärkta för SFP till partiet. Vårt uppdrag är slutfört. Svenska kulturfonden betalar i framtiden sitt bidrag direkt till den nya partifonden.

Vad händer med stiftelsen nu?
– Den lever vidare, men det är oklart hur verksamheten ska utvecklas. En ny styrelse tar över och får planera för framtiden.
Hela stiftelsens gamla styrelse avgår. Till den hörde förutom ordförande Gustavson också Ole Norrback, Pär Stenbäck, Stig Stendahl, Christoffer Taxell och Björn Wahlroos. Hur stiftelsens nya styrelse ser ut vill Gustavson inte avslöja.
– Vänta några veckor med den frågan. Alla namn är inte klara ännu.
Även om Gustavson lämnar stiftelsen fortsätter han som medlem i partiets finansutskott som bland annat har som skyldighet att övervaka SFP:s ekonomi och kassaflöde. Utskottet leds av Grankullapolitikern Finn Berg. Andra medlemmar är bland andra Hankens rektor Eva Liljeblom och bankiren Niclas Geust.
Den intressebevakningsfond som ska finansiera SFP:s verksamhet i framtiden har ett grundkapital på 30 miljoner euro. Fonden är stiftad av Svenska litteratursällskapet. Avkastningen som beräknas till 1 miljon euro om året går oavkortad till SFP.

Johan Johansson uppger att SFP i framtiden måste lära sig leva med en krympt budget.

– Med det tidigare understödet på 1,6 miljoner euro om året har förutom partiet också Svensk ungdom, Svenska kvinnoförbundet och Svenska bildningsförbundet finansierat sin verksamhet. I framtiden kan vi inte räkna med mer än cirka en miljon euro i stöd av partifonden.
SFP behöver pengar med tanke på två val nästa år.

– Presidentvalskampanjens budget var cirka 200 000 euro för sex år sedan då Henrik Lax kandiderade. Budgeten för valet i vinter ökar säkert något.

– Kommunalvalet hösten 2012 är mycket viktigt för SFP så vi kommer att satsa på kampanjen. Tidigare har budgeten varit på 400 000 euro. Hur mycket summan kan ökas är det för tidigt att uttala sig om, säger Johan Johansson.